Hoppa till innehåll

Vägledning ska hejda spioneri i svenska forskningsmiljöer

Vägledning för en söker innovation vid forskningsmiljöer och samarbeten

Sverige är ett världsledande innovationsland med framgångsrika teknikföretag och därför särskilt intressant för spionage, ett faktum som Säkerhetspolisen har påtalat under flera år.

För att hjälpa företag och andra aktörer inom innovationssystemet har Teknikföretagen tillsammans med Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) tagit fram en vägledning för att motverka företagsspionage vid forskningssamarbeten.

– Om vi uppmärksammar säkerhet ökar möjligheten att arbeta mer effektivt tillsammans och minskar risken för att den framtida konkurrenskraften äventyras, konstaterar Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen.

Vägledningen visar på åtgärder som en organisation kan vidta inför, under och efter ett samarbete. Beroende på verksamhetens omfattning eller karaktär är det av stor betydelse att identifiera och prioritera risker.

– Skyddet av innovation är inte endast en fråga för universiteten eller företagen utan det kräver av oss alla att skapa ett säkerhetsmedvetande, fortsätter Wåhlberg.

Imorgon, fredag den 1 oktober, kl. 11.00 hålls ett webbinarium om falska forskningssamarbeten Livesänds enbart den 1 oktober kl.11.00. Hur omfattande är industrispionaget vid institut, lärosäten och forskningsparker? På webbinariet medverkar Mikael Östling (KTH), Jörgen Svensson (RISE), Lena Miranda (Sveriges inkubatorer och forskningsparker) samt Säkerhetspolisen. Föranmälan krävs.

Relaterade nyheter

Relaterade evenemang