Hoppa till innehåll

Rätt leverans i rätt tid: om Sveriges stöd till Ukraina

SOFF vill att regeringen, för att långsiktigt stötta Ukraina, behöver avsätta medel för att låta Ukraina köpa materiel direkt från företagen i Sverige.

Sverige har levererat flera militära stödpaketet till aine/”>Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. Paket har bl.a. inkluderat fjärrstridsmedel, stridsbåt 90, stridsfordon 90, artilleriammunition, luftvärnssystem, pansarvärnsrobotar, granatgevär samt reservdelar och många andra system. Dessutom har regeringen över tid bidragit med finansiella donationer till bilaterala och multilaterala projekt för att stärka Ukrainas samt möjligheten för regeringen att skänka försvars till Ukraina och tillföra medel för åter av materiel enligt föreslagen proposition.

De svenska stödpaketen stödjer Ukrainas kamp mot Ryssland, men som statsministern pekat på syftar stödpaketen likväl till att skydda Sverige. Det är därför av yttersta vikt att det svenska militära stödpaket möter de behov som Ukraina faktiskt identifierar.

För ett uthålligt stöd är det orimligt att tömma Försvarsmaktens lador – samt vänta på donationer till ersättningsförmåga levererats till Försvarsmakten. Det finns bättre sätt. Ge Ukraina finansiering för att upphandla uniformer, kroppsskydd, , satellitmottagare och liknande direkt från företag i Sverige utifrån deras mest prioriterade behov.

Ukraina vill även se att företag i Sverige etablerar samarbete och produktion direkt i Ukraina. En fond ökar möjligheten, eftersom det ger flexibilitet till Ukraina att rikta och styra utifrån deras strategiska behov. Svenska staten bör därför avsätta en finansiell fond som Ukraina kan använda för att upphandla materiel direkt av svenska företag utifrån Ukrainas egen bedömning av identifierade behov.

Läs mer i vår rapport. [Uppdaterad februari 2024].

Relaterade nyheter

Relaterade evenemang