Hoppa till innehåll

En cybervärld i förändring

Vi är nio månader in i 2024, och vi kan konstatera att cybervärlden är under förändring. Nya regler, riktlinjer och samarbeten formar nu vår framtid i det digitala landskapet, vilket ställer större krav på både myndigheter, företag och individer. Samtidigt intensifieras hoten, och vi måste ständigt anpassa oss för att hålla jämna steg med en förändrad hotbild.
Cyberförsvarsdagen 2024
Cyberförsvarsdagen 2024

För att möta utmaningarna har medlemsgruppen för Cyberförsvar arbetat aktivt för att vara delaktiga i processer från ett tidigt skede, där vår handlingsplan för har varit en nyckel i vårt arbete. Den beskriver inte bara våra ambitioner, utan även de steg vi har tagit för att öka expertisen inom den offentliga sektorn och för att minska osäkerheten kring att anlita privata aktörer inom cyberområdet. Genom nära samarbeten med nationella cybersäkerhetsaktörer har vi skapat en plattform för dialog och samverkan.

Att utbilda och stärka kompetensen är avgörande. Ett av de mest pressande problemen vi står inför är bristen på kvalificerad arbetskraft inom cyberområdet, där ser vi ser ett behov av att kraftigt intensifiera arbetet med kompetensförsörjning. Men cybersäkerhet är inte bara en fråga för experterna. I denna digitala tidsålder berörs vi alla, och den nationella säkerheten är i högsta grad beroende av hur väl förberedda vi är. Därför fortsätter SOFF att vara deltagande i forsknings- och utvecklingsinitiativ som vi ser som en framgångsfaktor i samverkansarbetet.

Trots de framsteg som gjorts under året är det tydligt att vi står inför utmaningar. Hoten blir alltmer sofistikerade och riktade, och samtidigt fortsätter utvecklingen av teknologiska lösningar som och kvantteknologi, vilket både skapar möjligheter och risker. Vi ser hur stater och icke-statliga aktörer använder cybersfären som en arena för både ekonomisk och geopolitisk påverkan. I en sådan tid är det inte längre en fråga om om en cyberattack kommer, utan när den sker. När vi blickar framåt, blir det alltmer tydligt att cybersäkerhet är ett gemensamt ansvar som kräver starkt samarbete mellan offentliga och privata aktörer samt kontinuerlig investering i forskning, utveckling och utbildning.

Cyberförsvarsgruppens arbete under året har också inneburit att svara på remisser och delta aktivt i den offentliga debatten kring cybersäkerhet. Som en naturlig dialogpart har vi bidragit med vår expertis för ett säkrare Sverige.

Det är en skakig tid, men genom samverkan kan vi skapa en starkare och säkrare cybervärld. Tillsammans!

Ronja Ahlberg, Områdesansvarig SOFF

Kontaktperson
Ronja Ahlberg, områdesansvarig för cyberförsvar på SOFF
Ronja Ahlberg Director Cyber Defence 08 782 08 79 +46 72 540 11 61 ronja.ahlberg@soff.se

Relaterade nyheter

Relaterade evenemang