Hoppa till innehåll

Europas försvar under press när den geopolitiska makten skiftar

Kina påbörjade sin globalisering – inte minst avseende utländska investeringar – med tydliga budskap om att Europa inte fick kritisera Kina om mänskliga rättigheter, Tibet eller synen på upphovsrätt. Linjen kvarstår.

Vi underskattade hur mycket Kina och Ryssland ogillar våra budskap om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och de internationella institutioner som inrättades efter andra världskriget. Vilka nya strukturer de istället önskar har inte framkommit, men det är tydligt att västerländska värderingar inte är tänkt att bli styrande

För 15 år sedan hade Kina inte någon av världens 500 främsta superdatorer. Idag har Kina fler superdatorer än något annat land. Sunway TaihuLight rankas fortfarande som världens snabbaste dator med hastigheter som är fem gånger snabbare än den snabbaste superdatorn i USA – hastigheter som Sunway uppnår med kinesiskt designade processorer. I grunden förändrar detta den industriella maktbalansen – men även den militära. Förmågan att hantera stora mängder information och att snabbt fatta beslut är egenskaper som kan visa sig avgörande i den uppkopplade stridsmiljön.

Utmaningen är tydlig. Om de demokratiska krafterna ska ha ett ekonomisk och militärt övertag, måste vi bli bättre på att utveckla ny teknik. Varje dag!

Samtidigt saknar idag Europa balans. Försvarsbudgetar och forskningssatsningarna har minskat och för lite ny teknologi har utvecklats. Vi har heller inte några nya stora europeiska plattformar under utveckling. Exportmarknaderna är (och ska vara) begränsade. Den europeiska industrins världsandel kommer således att minska och därmed dess industriella förmåga. En utveckling som även påverkar Europas militära förmåga negativt.

I morgon, torsdag, samlas försvarsföretag från hela Europa i Stockholm för att diskutera hur Europa kan bli mer innovativa. Den stora utmaningen ligger dock inte hos företagen. Företagen har inga problem med att vara innovativa. Det är heller inte ett affärsmässigt problem. Vi har ett politiskt problem – så länge majoriteten av försvarsmaterielen förblir nationellt planerad, nationellt kravställd, nationellt upphandlad, nationellt levererad och nationellt underhållen. Utan en fungerande marknad fungerar inte försvaret av Europas demokratier.

Robert Limmergård
Generalsekreterare
Säkerhets- och försvarsföretagen

Läs mer om föreningens arbete med EU-frågor här.

Relaterade nyheter