Hoppa till innehåll

Robert Limmergård i SvD Näringsliv ”Det handlar om stridsflyg och ubåtarna”

Vad betyder försvarsberedningens rapport för de svenska försvarsindustriföretagen?

– Det viktigaste är att politikerna nu i stor enighet talat om vilka områden som är tunga nationella säkerhetsintressen. Kort sagt, vilka områden där det både är viktigt att ha en försvarsförmåga och att få fram eget materiel. Nu har de gjort klart att det handlar om stridsflyg och ubåtarna. Det ger en klar signal till de svenska företagen om vad de långsiktigt ska arbeta med. Det är väldigt positivt för branschen att få de beskeden, säger Robert Limmergård.

I klartext betyder det satsningar på Saabs Gripen-plan och på ubåtar som sannolikt också snart hamnar hos Saab. Hur påverkar det andra företag i branschen?

– Det ger en möjlighet för betydligt många fler. Vid sidan av Saab, Kockums och BAE Systems har vi väldigt många små och medelstora företag som arbetar med IT-säkerhet, ledningssystem och mycket annat. De får nytta av att försvarsberedningen är tydlig med inriktningen. I vår bransch är det lång uppbyggnadstid för olika system och nu får företagen långsiktighet i sin planering. Försvarsindustrin är mer än någon annan bransch beroende av de politiska beslut som fattas.

Hur stor del av de svenska försvarsindustriföretagens försäljning går till svenska försvaret?

– Vi räknar med att mellan 60 och 70 procent av produktionen går på export så tillgången till den globala marknaden är viktigare. Där ser vi inga tecken på nya satsningar i militärbudgetarna. Men vi märker exempelvis ett stort intresse från USA för svensk försvarsindustriteknik. Det är framför allt två saker som lockar dem, att vi producerar till låg kostnad och att vi har produkter som är väldigt tåliga och klarar ett arktiskt klimat. Nu flyttar ju mycket av intresset mot kallare regioner.

SvD Näringsliv, 15 maj 2014

Relaterade nyheter