Hoppa till innehåll

Sju saker du (sannolikt) inte visste om försvarsmarknaden

85 procent av världens försvarsexport kom för tre år sedan från 44 amerikanska och 29 europeiska försvarsföretag. Den starka dominans på det försvarstekniska området som dessa haft utmanas idag på allvar.

27+UK EU länder lägger tillsammans mindre på försvarsforskning i dollar än Kina idag. Och Kina är mer effektiva än ett fragmenterat Europa. Men det finns fler starka ekonomier som på allvar gör inträde på försvarsmarknaden och de finns inte i västvärlden.

20 procent av omsättningen investerar försvarsföretagen i forskning och utveckling. Det gör branschen till mest forskningsintensiva teknikbranschen i Sverige i förhållande till omsättning.

24 procent av medarbetarna hos försvars- och säkerhetsföretagen är kvinnor. 43% av medarbetarna har en ingenjörsutbildning.

2 miljarder kronor var tjänsteexporten året 2019. Ökande del rör övningar, men även tekniska konsulter och cybersäkerhet.

1/0. Digitaliseringen revolutionerar ”hårdvaran”. Sensorer, beslutsstöd, kommunikation – erbjuder kunden högtekniska produkter som ständigt förbättras.

0 företag i Sverige har statlig svensk ägarstyrning – men i de flesta länderna (även i norden och EU) är försvarsföretag statligt ägda.

Läs mer om hur föreningen arbetar med försvarsmarknaden här och här.

Relaterade nyheter