Hoppa till innehåll

Vision för försvarets försörjning

Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige vid väpnat angrepp. Då måste Försvarsmakten också ha fungerade materiel och logistik för sådana förhållanden. Inför regeringens arbete med att se över materielförsörjningsprocessen har SOFF uppdaterat den skrivelse vi tog fram året 2021 "Vision för försvarets försörjning". Skriften lyfter sex perspektiv på försörjningen, vilket regering och myndigheter behöver beakta bl.a. inför utarbetande av kommande strategi och inriktning. Vi ger även nio råd för utformningen av en politik för området.

Några slutsatser är tydliga; Sverige behöver en strategi för hur staten avser försörja sin förmåga från marknaden; Försvarsföretagen bör bli en egen beredskapssektor med en sektorsansvarig myndighet; Vi behöver förstå och diskutera det komplexa karaktäristiska som försörjning av kunskap, och industriell förmåga till försvaret innebär; Vi måste bli bättre på att sätta försörjningen i sitt sammanhang för att skapa hållbar och flexibel försörjning som kan vara robust även vid höjd beredskap; Vi kan inte ignorera något av de sex perspektiv ovan när vi överväger vår försörjning, eftersom de alla interagerar och ändrar miljön i vilken stat och företag verkar; samt Regeringen måste även tydliggöra hur staten vill säkra att företagens tekniska och industriella förmåga utvecklas för att bäst stödja försvaret av Sverige.

Skriften tar särskilt upp , innovation, handel samt forskning- och teknikutveckling och resonerar kring vikten av dessa områden för en effektiv försörjning.

Kontaktperson
Robert Limmergård Generalsekreterare 08-782 08 85 070-283 56 90 robert.limmergard@soff.se

Relaterade nyheter

Relaterade evenemang