Hoppa till innehåll

Samarbete ska locka fler till försvarssektorn

Försvarssektorn har, som alla branscher idag, ett stort behov av kompetens. För att locka intresserade personer till sektorn, behöver man med gemensamma krafter lyfta fram vilka som verkar inom sektorn, visa varför den behövs och berätta vilka som kan jobba där, menar Jonas Wannberg.

– Det här är en efterlängtad satsning på kompetens och personalförsörjning. Vi vill visa att försvarssektorn är en bra plats att arbeta i och synliggöra det för den person som inte tidigare tänkt tanken på att jobba här. Det gör vi bland annat genom lanseringen av den nya webbplatsen, där vi visar hur bred sektorn är och hur du som individ kan bidra. Ett av de viktigaste budskapen är att visa att du kan ha en civil karriär inom försvarsmyndigheter och företag i sektorn. Vi vill också höja den allmänna kunskapsnivån om försvarssektorn.

onas Wannberg, HR-strateg på Försvarsmakten

webbplatsen kan den som är intresserad bland annat ta del av olika medarbetares berättelser och karriärvägar, och även se vilka attraktiva och starka arbetsgivare som finns.
– Från Försvarsmakten vill vi förutom visa våra heltidskarriärer civilt som militärt också lyfta fram möjligheten som finns att tjänstgöra deltid inom Försvarsmakten samtidigt som du har en annan civil karriär och huvudsysselsättning säger han och fortsätter:

– Att samarbeta inom kompetensförsörjning gör vi i Försvarsmakten redan tillsammans med både andra arbetsgivare och branschorganisationer. Exempel inom försvarssektorn är arbetsgivare som Saab och BAE systems, men vi samarbetar även i andra branscher där arbetsgivare som Swedbank, Scandic hotels och Scania är några exempel.

SOFF, som projektleder satsningen, har en viktig roll när det gäller kompetensförsörjningsfrågan, då de är navet för medlemsföretagen och dialogen med försvarsmyndigheter. De kan på så sätt koordinera sektorns budskap mot målgrupperna vi vill nå ut till, menar Jonas Wannberg.

– Vi har mycket att vinna på att försvarssektorn marknadsförs på det här sättet. Att vi tar ett gemensamt ansvar är helt klart styrkan i den här satsningen och jag ser att vi kan fortsätta fördjupa samarbetet kring kompetensförsörjningsfrågan tillsammans.

Vad vill du själv säga till den person som funderar på att jobba inom försvarssektorn?
– För många är det viktigt att känna att ens sysselsättning bidrar till något meningsfullt och då är försvarssektorn rätt ställe. Försvarssektorn är en plats för människor som vill göra skillnad. Om du är en del av försvarssektorn så bidrar du till att försvara Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer, säger Jonas Wannberg.

Besök Försvarskarriär.se.

Relaterade nyheter