Hoppa till innehåll

Snabb teknikutveckling kräver mer samarbete

Tänk dig att du sitter inuti ett stridsfordon samtidigt som du har en komplett bild av vad som pågår i miljön runt omkring. Det möjliggör AI-systemet Battleview 360, där kameror och sensorer på fordonet bidrar till att öka soldaternas omvärldsuppfattning.

– För en soldat som styr stridsfordonet är det en stor utmaning att hålla koll på miljön utanför. Du har en väldigt begränsad sikt och att identifiera vem som är fiende och inte kan vara svårt, säger Tommy Gustafsson-Rask, vd för BAE Systems Hägglunds som är en ledande aktör när det gäller bandgående fordon och systemintegration. Deras stridsfordon CV90 används idag av sju olika länder.

BAE Systems Hägglunds tar fram försvarsteknologier för utmanande miljöer och de jobbar intensivt med forskning och utveckling.

– Vi har kunder i många olika länder som utmanar oss. Kraven ser olika ut, vilket är en fördel när vi utvecklar våra produkter. I slutändan blir det även till fördel för den svenska kunden.

Tommy Gustafsson-Rask beskriver att det skett en stor förändring de senaste åren när det gäller teknikutveckling. Det som tidigare handlade mycket om hårdvara och mekanik har gått över till mjukvarusystem och funktionsstyrda fordon.

– Trenden är smarta system som kräver mycket datakraft och AI och maskininlärning är i fokus. Stridsfordonet är smart redan idag och kan till exempel känna av signaler eller stötta en skytt i identifieringen av mål, men det är bara början. Samtidigt kommer det nya vapensystem med laser och elektromagnetisk puls, vilket ökar behovet av elkraft.

Autonoma fordon är ett annat aktuellt område. Just nu har BAE Systems Hägglunds ett utvecklingsprojekt igång där de tittar på förarlös körning i terräng.

– Bilindustrin har kommit långt när det gäller självkörande fordon. Utmaningen för bandfordon är att de ska röra sig i en svår terräng. Systemet måste kunna känna av olika typer av signaler för att navigera. Här kan AI vara till stor hjälp. Sen tror jag att det snarare handla om att köra förarlöst under en marsch eller framryckning, inte i strid, säger Tommy Gustafsson-Rask.

Kamouflagesystemet ADAPTIV är ett exempel på banbrytande teknik som företaget tagit fram. AI-systemet fungerar som en slags osynlighetsmantel och kan få ett stridsfordon att smälta in i sin omgivning både visuellt och temperaturmässigt.

– Även om du tittar i en infraröd kamera så försvinner fordonet. Här ligger vi steget före marknaden men flera kunder har visat intresse.

Teknikutvecklingen sker idag i fler branscher än tidigare, vilket snabbar på processen.

– På den civila sidan går utvecklingen mycket fort och vi behöver vara smarta och jobba tillsammans. Många av de viktiga teknologierna finns redan och vår utmaning är att integrera dem i produkter och designa helhetssystem, säger Tommy Gustafsson-Rask:

Han framhåller att en dialog mellan kund och leverantör är bland det viktigaste när vi idag utvecklar ny förmåga:

Tommy Gustafsson-Rask och ÖB Micael Bydén, m.fl. i samband med besök hos BAE Systems Hägglunds.

– Där fyller arrangemang som Försvarsföretagsdagarna och fördjupningsseminarierna med SOFF, FMV och Försvarsmakten en viktig funktion. Just nu pågår dessutom en mental omställning. Armén har gått igenom årtionden av avveckling och på marksidan har det satsats obefintligt på forskning och utveckling. Nu går vi in i en ny era, med ett nytt åtagande. Alla spelare måste samarbeta så att vi får ut en bra försvarsförmåga.

Fördjupningsseminarierna 2020

Fler intervjuer i samma serie:
Lisa Åbom, Saab Aeronautics, inför Fördjupningsdag: Flyg
Nicklas Haglund, Basalt, inför Fördjupningsdag: Ledning/IT
Mikael Krusenberg, combitech, inför Fördjupningsdag: Kommersiellt

Youtube-länkar från BAE Systems Hägglunds:
Om kamouflagesystemet Adaptiv
Om trender för CV90
https://www.youtube.com/watch?v=Pj_F73xirLI
Om mobilitet

Relaterade nyheter