Hoppa till innehåll
12 jun 2025
Historisk första samlad strategi för marknaden

För att strategin ska få full effekt behöver den också att kompletteras med en ny inriktning för myndigheterna, där säkerhets- och försvarspolitiska hänsyn, försörjningstrygghet och långsiktig hållbarhet integreras som styrande faktorer i materielförsörjningen. De perspektiven är avgörande för att våra soldater, piloter och sjömän ska ha den bästa försvarsmaterielen i en föränderlig geopolitisk miljö. Relaterad …

Läs mer
Den totala omsättningen från medlemsföretagen ökade med nästan 56 procent till 99,7 miljarder kronor
21 maj 2025
Branschstatistik 2024: Marknaden ökade med 55% – fortsatt tillväxt att vänta

Sammanfattning av statistik för 2024: Omsättning och tillväxt Tillväxten inom branschen har fortsatt under 2024. Den uppmätta omsättningen är den högsta hittills och speglar en ökad aktivitet som följd av tidigare politiska beslut om förstärkta försvarsinvesteringar både i Sverige och bland allierade stater. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har efterfrågan på svensktillverkad försvarsmateriel …

Läs mer
Den svenska försvarsmarknaden från medeltiden till i dag
19 maj 2025
Den svenska försvarsmarknaden från medeltiden till idag

Anno 1552-1996, statliga försvarsföretagVår historia kan sägas börja med Anders Krutmakare, som fick i uppdrag av kung Gustav Vasa att etablera ett krutbruk i Åker. Cheferna utsågs av kungen, men kan ändå ses som etableringen av den första privata verksamheten i Sverige med försvarsmateriel – och därmed det första försvarsföretaget. Under de följande århundradena utvecklades …

Läs mer
SOFFs har fått en ny styrelse
8 maj 2025
Ny styrelse vald – tillsammans driver vi branschen framåt

Styrelsen är en bärande del i vår struktur. Den ger röst åt hela branschen – från små teknikföretag till stora koncerner – och säkerställer att våra förutsättningar att lyfta företagens kunskaper och erfarenheter är goda. Att ha engagerade, kunniga och strategiska företrädare i styrelsen är en förutsättning för att vi som organisation ska kunna möta …

Läs mer
7 maj 2025
Mot ett digitalt försvar – lärdomar från veckan 

Data är en förutsättning för digitaliseringen och därmed en avgörande strategisk resurs. Samtidigt kan data, paradoxalt nog, skapa problem om den inte kan nyttjas. Kultur och regelverk måste ge möjligheter att dela, strukturera och använda data på ett lämpligt och ändamålsenligt sätt.  Tekniker förändras snabbt och hoten likaså. Ständigt föränderliga hot ställer krav på att …

Läs mer
7 maj 2025
4C Strategies: Artificiell intelligens i militär träning 

Artificiell intelligens (AI) är på väg att förändra hur försvarsmakter planerar och genomför träning och övningar. Genom att använda AI för att stödja arbetsintensiva moment, som scenarioframtagning och rapportskrivning, frigörs tid och resurser i organisationer med stora krav på säkerhet, anpassning och effektivitet.  En av de tekniker som tagits fram i Sverige har integrerat AI …

Läs mer
7 maj 2025
Advenica: Säkra filöverföringar och systemuppdateringar i känsliga miljöer 

Utmaningen med filöverföring mellan nätverk  Även i nätverk med strikt segmentering kan det finnas behov av att importera och exportera filer. Skillnader i säkerhetsklassificering mellan nätverkszoner gör dock traditionella överföringsmetoder svåranvända utan att öka risken för intrång. För att möta detta används ofta hårdvarulösningar som skapar ett fysiskt enkelriktat dataflöde.  En sådan lösning är datadioder, …

Läs mer
7 maj 2025
Ovzon: Satellitkommunikation i en ny geopolitisk verklighet 

Kris- och konfliktscenarier, liksom omfattande störningar mot GPS och annan elektronisk infrastruktur, kräver system som klarar av att fungera i svåra miljöer. Kommunikationslösningar som är motståndskraftiga mot störning, bekämpning och spårning kan spela en viktig roll för ledning, samordning och operativ flexibilitet.  En viktig aspekt är möjligheten att upprätthålla säkra dataflöden från rörliga och skyddade …

Läs mer
Shutterstock: Stora mängder data
7 maj 2025
Scaleout Systems: Vad är edge computing och varför är det viktigt i militärt beslutsfattande? 

Edge computing och operativ förmåga Utmaningar med edge computing Det finns flera kritiska utmaningar finns vid implementering av datorseendesystem i distribuerade miljöer vid edge computing.  Metoder för edge computing  Flera tekniska metoder har utvecklats för att hantera dessa utmaningar, däribland federeralt lärande för datorseende. Federerat lärande möjliggör modellträning över distribuerade enheter utan att rådata behöver centraliseras. …

Läs mer
6 maj 2025
Scaleout Systems: FEDAIR – Nato utreder metod för att stärka flygburen underrättelseinhämtning 

AI och underrättelse  Modern underrättelseinhämtning är starkt beroende av sensorsystem som genererar enorma datamängder. Dessa system förlitar sig i ökande grad på maskininlärning för att utvinna relevant information. I instabila miljöer, till exempel där nätverk är opålitliga eller brandbedden är begränsad, uppstår dock flera kritiska problem:  Traditionell maskininlärning, som bygger på central datainsamling för modellträning, …

Läs mer
5 maj 2025
Avioniq: AI löser inte allt, men det kan lösa mycket om det används rätt 

AI och underrättelse Mikael Grev, vd för Avioniq, diskuterar utmaningarna med att införa AI i det militära rummet och förklarar hur Avioniq närmar sig tekniken för att stödja stridsflygsoperationer.  Artificiell intelligens (AI) är ett kraftfullt verktyg för att lösa vissa typer av problem i det civila samhället, särskilt i sammanhang där det är acceptabelt att …

Läs mer
5 maj 2025
Debatt: Sverige behöver ett digitalt försvar

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder. Vi swishar och molnlagrar som få andra. Men när det gäller vårt militära försvar riskerar vi att halka efter. Den digitala omställningen av Försvarsmakten har inte hållit jämna steg med det civila samhället, och det gör oss sårbara. Den säkerhetspolitiska kartan har ritats om i grunden under …

Läs mer