Hoppa till innehåll

Premiärflygning för GKN:s RM12-motor för Gripen C/D med biobränsle

RM12-motorn till Gripen C/D har presterat utmärkt på sin första flygning med rent biobränsle. Detta är ett banbrytande steg för hållbart militärt flyg för GKN Aerospace i samarbete med Saab och Försvarets Materielverk (FMV).

Ett svenskt Gripenplan med en RM12-motor från GKN har för första gången flugit på 100 procent förnybart bränsle. Detta är unikt då det är första gången ett stridsflygplan med en motor flyger med 100% av detta helt förnybara bränsle. RM12-motorn har visat på utmärkt prestanda under testflygningen både i luften och på marken. Det aktuella flygbränslet (CHCJ-5) är helt utbytbart mot vanligt jetbränsle och inga förändringar av motorn har därför krävts.

För GKN Aerospace, Saab och FMV är denna demonstrationsflygning viktig för att visa på potentialen för biobränsle inom militär luftfart. Det är ett viktigt steg med syfte att minska flygets miljöpåverkan.
För GKN är detta en verksamhet väl i linje med företagets omfattande satsningar på den civila flygforskning inom EU:s Clean Sky-program där man arbetar för mindre miljöpåverkan från flyget i form av buller, klimatpåverkan och utsläpp.

GKN, som typcertifikatsinnehavare och OEM för RM12-motorn, har granskat bränslespecifikationer samt kompabilitet för alla komponenter i motorn som påverkas av bränslet för att säkerställa flygsäkerheten. Initiala tester på marken har gjorts med en instrumenterad motor där motorkritiska parametrar övervakats. Efter positiva resultat har luftvärdigheten för genomförande av flygning godkänts. Idag har alltså testflygningen genomförts med 100% biobränsle och motorn fungerade utmärkt.

Stefan Oscarsson, ansvarig för den militära verksamheten inom GKN kommenterar: ”Jag är stolt att GKN I Trollhättan än en gång är med och visar på sin framträdande roll för ett hållbart flyg, denna gång i militära sammanhang i samarbete med Saab och FMV. Denna testflygning visar tydligt att även det militära flyget kan bidra till minskad klimatpåverkan genom att använda biobränslen.”

Mer information här