Hoppa till innehåll
Medlemsföretag i SOFF
Logotyp: GKN

GKN Aerospace AB

GKN Aerospace är en av världens ledande leverantörer av flyg- och rymdteknik och är verksamt på 33 platser i 12 länder med cirka 16 000 anställda. GKN Aerospace Sweden är huvudkontor och utvecklingscentrum för företagets flygmotorverksamhet. Man har en lång historia som partner och leverantör av flygmotorer till den svenska Försvarsmakten samt som designpartner till världens alla stora flygmotorföretag och till Europas rymdprogram. GKN Aerospace Sweden har sin verksamhet i Trollhättan med cirka 2100 anställda, varav ca 600 arbetar med forskning och utveckling.

GKN Aerospace innehar typcertifikatet och ansvarar för produktstöd och underhåll av motorn till stridsflygplanet JAS 39 Gripen C/D, kallad RM12. Ansvaret innebär ytterst att säkerställa luftvärdighet, tillgänglighet och en låg underhållskostnad för Sveriges och flera andra länders stridsflygplansflottor. RM12-motorn har oöverträffad tillgänglighet och över 450.000 driftstimmar utan ett enda motorrelaterat haveri, vilket är långt bättre än specifikationen. Företaget bygger för närvarande upp motsvarande produktstödförmåga för RM16-motorn som sitter i JAS 39 Gripen E samtidigt som man är engagerade i konceptstudier för framtida stridsflygmotorer.

GKN Aerospace är också Sveriges största civila flygindustri och mycket aktiva på den civila flygmotormarknaden. Där är man riskdelande partner till alla stora flygmotorföretag och bidrar med teknologi- och produktutveckling samt produktion av delsystem och komponenter till medelstora och stora turbofläktmotorer samt stöd till eftermarknaden på olika sätt. Idag finns GKN Aerospace representerat i över 90% av alla civila flygplan på marknaden med mer än 90 passagerarplatser.

Det globala flyget har enats om det högt satta målet att vara klimatneutralt 2050. Genom att utveckla ny teknik för och effektivare och lättare motorer bidrar GKN Aerospace till att nya flygplansgenerationer ständigt får en lägre klimat- och miljöpåverkan än sina föregångare. Genom att även introducera additiva tillverkningsmetoder skapas ytterligare möjligheter att bidra till omställningen av branschen.

GKN Aerospace i Trollhättan är också center of excellence för kylda utloppsmunstycken och bränsleturbiner till Europas rymdraket Ariane. GKN har arbetat med att designa och tillverka produkter för Arianeprogrammet sedan 1973. Rymdprogrammet är en viktig teknologigenerator som ger synergier till GKN:s övriga verksamhet inom militära och civila flygmotorer.

GKN Aerospace medverkar 2023 i SOFFs tidning Svensk Förmåga
Kontaktinformation
Företagsnamn:
GKN Aerospace AB
Adress:
Flygmotorvägen
Postnummer & Ort:
461 81 Trollhättan
Webbplats:
www.gknaerospace.com
Telefon:
+46 520 94 000

Medlemsnyheter