Hoppa till innehåll

FMV Generaldirektör startar första RM16-motorn på GKN Aerospace

Den 23 januari 1985 startades för första gången en RM12-motor till JAS 39 Gripen officiellt på Volvo Flygmotor av dåvarande försvarsministern Anders Thunborg. I dag, mer än 37 år senare, var det dags igen, då FMV:s Generaldirektör Göran Mårtensson startade den första motorn av typen RM16 som sitter i den nya E-versionen av JAS 39 Gripen.

Pressmeddelande 18 oktober 2022 

2019 fattade Försvarets materielverk beslut om att etablera tekniskt stöd och underhåll för motorn RM16 till Gripen E hos GKN Aerospace i Trollhättan. Sedan beslutet har ett intensivt arbete pågått med att bygga upp kompetens och resurser för den nya motortypen samt anpassa och komplettera redan befintliga provriggar och infrastruktur. Dagens händelse innebär att GKN Aerospace nu är redo att köra RM16-motorer i provrigg, en fundamental förutsättning för att kunna leverera det efterfrågade produktstödet till Försvarsmakten.

”Att vi nu kommit så långt att vi kan köra RM16 i våra provriggar är en viktig milstolpe i etableringen av vår förmåga att stödja Försvarsmakten och Gripen-systemet långt in i framtiden”, Martin Wänblom, VD GKN Aerospace Sweden

”Luftförsvaret är en viktig del i Försvarsmaktens operativa förmåga för att kunna försvara Sverige och GKN Aerospace har sedan lång tid varit en viktig leverantör inom flygmotorområdet. Jag är övertygad om att det är den både ekonomiskt och operativt bästa lösningen att vi har denna förmåga i Sverige, inte minst med det rådande säkerhetsläget i omvärlden.”, Göran Mårtensson, Generaldirektör Försvarets materielverk.

Den produktstödslösning som nu etableras för RM16-motorn bygger vidare på den förmåga som under lång tid byggts upp för JAS 39 C/D och RM12. Det innebär att tekniskt stöd och underhåll för hela motorsystemet samlokaliseras i Trollhättan för JAS 39 Gripens motorer, vilket innebär synergier och samutnyttjande av redan gjorda investeringar men också ett fortsatt nära samarbete med General Electric i USA. Den befäster också Sveriges helmotorförmåga inom flygmotorer för stridsflygplan långsiktigt.

Faktaruta:

GKN Aerospace Sweden AB i Trollhättan har idag ansvaret för motorn till JAS 39 Gripen C/D, kallad RM12. Företaget har ca 2000 personer anställda, varav ca 200 arbetar med att säkerställa luftvärdighet, tillgänglighet och en låg underhållskostnad för både Sveriges Flygvapen och exportkunderna i Tjeckien, Ungern, Thailand och Sydafrika.

RM16 är Sveriges benämning på motorn i nya JAS 39 Gripen E. Grundmotorn som benämns F414-GE-39E kommer från GE Aerospace där den används i F-18 E/F Super Hornet.

GKN Aerospace är en av världens ledande leverantörer av flyg- och rymdteknik och är verksamt på 38 platser i 12 länder med cirka 15 000 anställda. GKN Aerospace i Sverige är huvudkontor och utvecklingscentrum för koncernens flygmotorverksamhet. Man har en lång historia som partner och leverantör av flygmotorer till den svenska Försvarsmakten samt som designpartner till världens flygmotorföretag och till Europas rymdprogram. GKN Aerospace Sweden har sin verksamhet i Trollhättan med cirka 2000 anställda.

Läs

Företagsnamn:
GKN Aerospace AB
Adress:
Flygmotorvägen
Postnummer & Ort:
461 81 Trollhättan
Webbplats:
www.gknaerospace.com
Telefon:
+46 520 94 000

Relaterade nyheter