Hoppa till innehåll

Informationsdelning som grund för ett starkare cyberförsvar

Cyberattacker blir alltmer sofistikerade och drabbar individer, företag och stater globalt. För att möta denna hotbild krävs en samlad insats där privata och offentliga aktörer samverkar för att skapa en hållbar och robust cybermiljö. En viktig del i detta arbete är informationsdelning – att kunna snabbt och effektivt dela cyberhotinformation mellan aktörer för att möta hot i realtid. Men informationsdelning är bara början.

Dagens hot är för dynamiska och snabbrörliga för att en ensam aktör ska kunna stå emot dem. För att effektivt möte hoten krävs en kollektiv insats där samarbete mellan företag, myndigheter och andra samhällsaktörer blir helt avgörande. Informationsdelning är därför inte bara en praktisk lösning, utan själva nyckeln till ett starkare och mer proaktivt cyberförsvar. Genom att dela insikter om hot, incidenter och försvarsmekanismer kan organisationer agera mer kraftfullt och samtidigt bättre förebygga framtida attacker.

Trots vikten av informationsdelning råder det idag osäkerhet kring vilka uppgifters det är tillåtet att dela, i olika situationer. Här måste det tillkomma en tydlig och trygg juridisk ram. Ett sådant ramverk bör inte bara skydda aktörer från potentiella rättsliga följder, utan också aktivt uppmuntra informationsdelning.

Informationsutbyte gör det möjligt att snabbt identifiera och neutralisera hot innan de hinner orsaka betydande skador. Sådana samarbeten har redan visat sig vara oerhört värdefulla i att minska skadan från cyberattacker, men de kan bara bli riktigt framgångsrika om de stöds av en tydlig och genomtänkt lagstiftning som främjar ett säkert och etiskt informationsflöde. Lagstiftningen bör inte enbart fokusera på att skydda känslig information, utan även på att uppmuntra aktörer att dela med sig av hotinformation för det gemensamma bästa.

För att effektivt möta morgondagens cyberhot måste vi därför se över och stärka det juridiska ramverket för informationsdelning, både inom den privata sektorn och mellan företag och myndigheter. Genom att tydligt reglera och underlätta denna typ av samarbete kan vi förbättra vår gemensamma cybersäkerhet och skapa ett mer robust och motståndskraftigt digitalt samhälle. Informationsdelning är en grundpelare i en sådan strategi, men det krävs även transparens, tillit och en ömsesidig vilja att arbeta tillsammans för att säkerställa att vårt gemensamma cyberförsvar är starkt nog att stå emot framtidens hot.

Maria Rotzius

Ordförande SOFFs forum för delning av hot- och incidentinformation samt strategisk senior rådgivare på medlemsföretaget Tutus Data

Kontaktperson
Ronja Ahlberg, områdesansvarig för cyberförsvar på SOFF
Ronja Ahlberg Director Cyber Defence 08 782 08 79 +46 72 540 11 61 ronja.ahlberg@soff.se

Relaterade nyheter