Hoppa till innehåll

Australien investerar över ett tusen miljarder kronor på försvaret – vilka är möjligheterna för svenska företag?

Australien är ett av de länder som ökat sin försvarsbudget de senaste åren – och det rejält. Mellan 2016 och 2026 planerar landet att satsa hela 195 miljarder australiensiska dollar, motsvarande nästan 1,3 biljoner svenska kronor, på sitt försvar. Stor potential för företag med andra ord.

– Försvarsindustrin är helt enkelt högt upp på den politiska dagordningen här, både på federal och delstatlig nivå, säger Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Australien, och fortsätter:

– Jag bedömer att den här satsningen kan skapa bra affärsmöjligheter för svenska företag. Australien är en öppen marknad som generellt brukar uppskattas av det svenska näringslivet.

Men det finns så klart utmaningar.

– Man får inte underskatta att det här är en federal nation. Som svenskt företag måste man fokusera, och sikta in sig på en viss delstat – bara Victoria har exempelvis en ekonomi av samma storlek som Singapore! Så stora är några av de här delstaterna. Och det kanske räcker – som ett litet eller medelstort svenskt företag kan man inte vara överallt. Dessutom är det av stor vikt att etablera kontakt med lokala aktörer.

Men hur skapar du bäst personliga relationer till lokala aktörer och delstater i ett land på andra sidan jorden? Pär Ahlberger slår ett slag för den stora internationella försvarsmässan Land Forces som kommer hållas i Adeleide i september.

– Det här är årets enskilt viktigaste försvarsindustrimässa för oss. Det är en unik möjlighet att mötas och nätverka inom branschen. Under själva konferensen genomförs också en mängd olika seminarier och workshops för försvarsindustrin.

Pär Ahlberger, ambassadör i Canberra, Australien.
Pär Ahlberger, ambassadör i Canberra, Australien.
Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

För de svenska företag som vill få en gräddfil in till lokala företag och politiker på plats i Adeleide kommer Pär Ahlberger att organisera ett skräddarsytt heldagsprogram i samarbete med South Australias regering under mässan.

– Vi kommer tillsammans att besöka delstaternas, den federala regeringen och enskilda större företags paviljonger på mässan. Det är av otroligt stor vikt att man har goda nära relationer till lokala partners när man närmar sig den här marknaden. Jag vill hjälpa till att förmedla de kontakterna.

SOFF arrangerar den 17 maj ett seminarium i Stockholm inför Land Forces
Om intresse finns kommer ett till heldagsprogram att arrangeras i Melbourne tillsammans med delstatsregeringen i Victoria efter mässan. Länk till ambassaden för intresseanmälan att delta i samband med LandForce.

 

3 tips från Pär till försvar- och säkerhetsföretag som vill in i Australien:
Australien är Sveriges fjärde största varuexportmarknad utanför Europa. Under 2017 ökade varuexporten till Australien med 15 procent. Om du också vill etablera dig och ditt företag i Australien har Pär Ahlberger ett par tips på vägen:
1. Få koll på den delstatliga strukturen! De stora delstaterna har egna försvarsstrategier, och egna delstatliga myndigheter som ska främja försvarsindustrin.
2. Sikta in er på en delstat, snarare än hela landet på en gång. Alla australiensiska delstater har ambitioner, men de som sticker ut i positiv riktning är Victoria och South Australia, men även Queensland och New South Wales.
3. Nära relationer med lokala partners är a och o.

 

Land Forces 2018 i siffror:
4 – 6 september i Adelaide, Australien, hålls försvarsindustrimässan som återkommer vartannat år.
450 utställare från runt 20 länder brukar delta.
10 000 besökare, minst, brukar komma till mässan.
0 kronor kostar det att delta i Svenska ambassadens specialutformade besöksprogram på plats. Däremot ansvarar alla företag själva för bokningar av exempelvis boende, flyg, transporter och mässdeltagande.

 

Länkar
SOFF:s seminarium i Stockholm inför Land Forces
LandForces 2018
Australiens federala försvarsindustristrateg
Australiens delstatliga försvarsstrategi (South Australia)
Viktorias försvarsindustristrategi

Relaterade nyheter