Hoppa till innehåll

SERA29 – rapport från företagsrepresentanterna

Skolans rektor gen maj Argenson tackas på avslutningen av kursens elever representerade av gen maj DeJong från det Nederländska materielverket

Under våren 2017 träffades kursdeltagare vid fyra tillfällen i Frankrike, England och Polen. Seminarieveckorna var fyllda med studiebesök militära anläggningar, försvarsföretag och myndigheter – men också presentationer och föredrag av högsta nivå. Slutredovisning av de utredningsarbeten som deltagare på kursen genomförde – framlades i samband med kursexamen i Paris veckan efter midsommar.

Under utbildningen skedde fördjupningar kring EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolicy, CSDP, företrädare för EU, EDA (European Defence Agency) och OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’Armement) kunde dela med sig av framsteg och utmaningar runt Europeiskt Försvarssamarbete och säkerhetspolitik. Även aspekter som offentlig/privat samverkan mellan företag och myndigheter och länder togs upp.

När det gäller effektivisering av upphandlingar på försvarsområdet inom EU-länderna och EU-gemensamma projekt återstår mycket dock mycket att göra. Väckarklockor har varit EU- kommissionens utskottsrapporter, som visar att hela unionen blir omsprungen av Ryssland, Kina och Indien m.fl. när det gäller satsning på forskning inom försvars- och säkerhetsteknologier. Aspekter av allt detta finns att läsa om i SERA29s rapport.

Utöver insikter kring internationellt försvarssamarbete länder och industrier emellan, EU, EDA och andra organisationers roll nu och tänkta roll i framtiden, utökades alla kursdeltagares kontaktnät under de intensiva veckor som SERA 29 varade. Mellan de fyra seminarieveckorna hölls grupparbetena igång på distans – för att kunna färdigställa rapport – tidigare nämnd. Samarbete, kunskap och internationellt utbyte – det är det som SERA handlar om.

Torsten Bernström, CGI, tar emot diplomet efter avslutad kurs.

/Torsten Bernström, CGI

Not: Kursdeltagare från Sverige SERA30 är Andreas Hedskog, 4C Strategies, samt Per Samuelsson, BAE Systems Hägglunds.
Nomineringar för deltagare från näringslivet till SERA31 (året 2019) sker via SOFF under hösten.

Relaterade nyheter