Hoppa till innehåll

Limmergård om kompetensförsörjning: Forskningsintensiv teknikmiljö attraherar

2016 investerade våra medlemsföretag i genomsnitt 16 procent av sin omsättning i FoU-projekt, vilket är exceptionellt högt i jämförelse med andra branscher, säger Robert Limmergård, generalsekreterare i branschorganisationen SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagen.

Säkerhets- och försvarsföretagen utvecklar teknik som skyddar Sverige, både försvarsteknik och skyddsteknik för civilsamhället. Många teknikutvecklingsprojekt inkluderar robotik, artificiell intelligens och autonoma system i en forskningsintensiv miljö.

Funktionalitet och driftsäkerhet – Som ingenjör i vår bransch har du möjlighet att delta i omfattande och komplexa teknikutvecklingsprojekt som ofta är internationella. Du kan arbeta med både att utveckla helt ny teknik och att integrera befintlig teknik i nya produkter och lösningar. Företagens kunder ställer höga krav på produkternas funktionalitet och driftsäkerhet, vilket ställer ingenjörer inför intressanta tekniska utmaningar, säger Robert Limmergård. Att arbeta med teknik som på olika sätt skyddar samhället upplevs ofta som meningsfullt, oavsett om man utvecklar försvarsteknik, övervakningskameror eller kommunikationsutrustning för polisen. Efterfrågan på ingenjörer väntas öka Andelen kvinnor i branschen har ökat på senare år och uppgår i dagsläget till 24 procent.

Medlemsföretagen är spridda över i stort sett hela landet, vilket innebär att de kan erbjuda intressanta karriärmöjligheter med hög teknisk nivå även utanför storstadsområdena. – Vår bransch efterfrågar både bredd- och spetskompetens. Bland de ingenjörskategorier som är mest efterfrågade finns produktionsingenjörer, ingenjörer med inriktning mot konstruktion, mekanik, styr- och reglerteknik och elektronik. Efterfrågan på ingenjörer väntas öka i takt med att branschen expanderar och antalet FoU-projekt blir fler. Eftersom tekniknivån är hög krävs en gedigen teknisk kompetens även om man vill arbeta med exempelvis försäljning eller siktar på att bli chef, säger Robert Limmergård.

Artikeln där Robert Limmergård har intervjuats är hämtad ur Framtidens karriär – Ingenjör.

Relaterade nyheter