Remissvar av MSB:s vägledning Lista på viktiga samhällsfunktioner till stöd för arbete med civilberedskap.
I detta remissvar lyfter vi behovet av förtydliganden gällande beredskapssektorerna industri, bygg och handel, samt belyser den problematiska frånvaron av försvarsföretag i vägledningen. Dessa aktörer utgör en central del av totalförsvaret och bör därför tydligt omfattas av det arbete som vägledningen syftar till att stödja. För att vägledningen ska kunna uppfylla sitt syfte, att stödja arbetet med att identifiera samhällsviktig verksamhet och verksamhet av betydelse för totalförsvaret, krävs ett tydligare och mer enhetligt begreppsanvändande. I nuläget förekommer flera olika definitioner och begrepp som inte är samordnade, vilket skapar osäkerhet och försvårar tillämpningen. Det är därför nödvändigt att ta ett helhetsgrepp och arbeta mot en harmonisering av både definitioner och kategorier. Särskilt angeläget är det att snarast definiera vad som avses med totalförsvarsviktig verksamhet, det vill säga vilka delar som är absolut avgörande för totalförsvarets funktion och förmåga.
Bygg, handel och industri utgör en blivande beredskapssektor och kommer att utgöra en mycket stor sektor som kommer att beröra ett mycket stort antal företag. De exempel som ges i bilden ovan skapar förvirring och bidrar inte till att hjälpa till i arbetet med att identifiera samhällsviktiga verksamheter. I stället för att ge dessa spridda exempel bör myndigheten peka ut viktiga områden utifrån en tydligare systematik. Exempelvis skulle man kunna följa den uppdelningen som näringslivet gör i olika branscher som skog, kemi, livsmedel, gruvor och metaller, textil, försvarsindustrin och den breda industribasen (med allt från industrirobotar, fordon, maskiner, läkemedel, etc). Även tjänsteföretag (t.ex. konsultbolag) är viktiga inom denna sektor, vilket inte får glömmas bort.
I andra avsnitt finns texten ”till exempel”, i detta fall bör försvarsindustri läggas till eftersom den är nödvändig för förmågan att upprätthålla det militära försvaret. Det är viktigt att försvarsföretagen säkerställs försörjning och prioritering på samma sätt som till försvarsmyndigheter.
Försvarsföretag
Att försvarsföretag inte finns med i underlaget är en stor brist. Ett av målen för det civila försvaret är att stödja det militära försvaret. Försvarsföretag är helt avgörande för stödet till det militära försvaret och dess operativa förmåga. Försvarsföretagen är idag varken en del av det civila beredskapssystemet eller det militära försvaret och hamnar mellan stolarna. Enligt SOFF och Teknikföretagen är det oerhört viktigt att det slås fast att försvarsföretag är samhällsviktiga då dessa företag behöver prioriteras (personal, el, vatten, skydd mm) i det civila försvaret och vara en del av det civila försvarets sammanhängande planering. SOFF och Teknikföretagen vill också betona att vi idag är medlemmar i Nato och EU vilket innebär att Sveriges försvarsföretag är inte bara viktiga för Sveriges försvar utan också för våra allierades
försvarsförmåga. Det bör också tilläggas att försvarsföretag, exempelvis under COVID-19 pandemin, spelade en otroligt viktig roll under pandemin med sin förmåga att ställa om produktion.
Flertalet definitioner utan harmonisering
Även om vägledningen fokuserar på samhällsviktiga funktioner, framgår det att denna lista ska vara styrande för identifieringen av samhällsviktig verksamhet. Mot bakgrund av detta är det problematiskt att begreppet samhällsviktig verksamhet inte definieras tydligt, och att flera ickeharmoniserade definitioner används idag i olika sammanhang av offentlig sektor. Denna brist på samordning skapar otydlighet i ansvarsfördelning och tillämpning, och riskerar att allvarligt försvåra det samlade arbetet med civil beredskap. För att vägledningen ska kunna uppnå sitt syfte, dvs att stödja arbetet med identifiering av samhällsviktig verksamhet och verksamhet av betydelse för totalförsvaret, krävs ett tydliggörande och en harmonisering även av dessa begrepp. Vi ser därför ett stort värde i att vägledningen kompletteras med resonemang och definitioner som knyter an till den praktiska tillämpningen av både samhällsviktiga funktioner och samhällsviktig verksamhet.
I vårt yttrande ger vi flera exempel på detta.