Landrapport USA
Det amerikanska försvarets budgetförslag för år 2025 (FY2025 Budget Request) uppgår till 849.8 miljarder dollar. Detta utgör en nominell ökning från 2024 års budget på 842 miljarder dollar, men en minskning från USA:s totala försvarsutgifter för 2024 på 900,3 miljarder dollar. Skillnaden mellan budget och totala utgifter består av ytterligare finansiellt stöd till Ukraina och Israel, och liknande tillskott för 2025 års budget kan inte uteslutas. Trenden visar en fortsatt tillskottsökning, men ökningen är otillräcklig enligt kritiker då den understiger den rådande inflationstakten. Samtidigt minskar försvarsbudgetens andel av BNP. Bedömare menar att presidentvalet 2024 kan försvåra kommande budgetförhandlingar.
USAs försvarsanslag och prioriteringar
Amerikanska försvarsdepartementet (Department of Defense, DoD) har sina egna översyner som publiceras efter att de är klara och fastställda (nedan länkas några av dessa). Övriga översyner som kan knytas speciellt till Army, Navy, Marines, Air Force och Space Force återfinns på respektive hemsida. I övrigt presenteras även ”Daily contracts” på DoD:s hemsida vilka går att prenumerera på. Via den tjänsten publiceras de satsningar, kontrakt och översyner som DoD ger till företag och universitet.
I dokumentet ”Budget Request Overview FY 2025” så framkommer ett antal primära fokusområden som tar sitt uttryck i underliggande prioriteringar. I samklang med den nationella försvarsstrategin betonas alltjämt maktbalansen med Folkrepubliken Kina som den långsiktigt största utmaningen. Detta ligger fast även efter Rysslands fullskaliga invasion och krigföring i Ukraina. Med den nya budgeten ämnar DoD stärka cyberförmågan och modernisera kärnvapentriaden. Därtill vill man höja löner och förbättra arbetsvillkoren för försvarsanställda, samt öka samverkan med forskningen, industrin och andra allierade.
De största investeringarna innefattar utveckling, modernisering och anskaffning för flygvapnet och marinen. Därtill allokerar man nästan 100 miljarder dollar för att modernisera kärnvapentiraden och öka rymd- och cyberförmågan. Ytterligare knappt 30 miljarder dollar investeras i att stärka USA:s missilförsvar mot långdistans- och hypersoniska hot. Anskaffningarna uppgår till knappt 170 miljarder dollar, varav 30 miljarder dollar avser konventionell och precisionsguidad ammunition.
Anslaget för forskning, utveckling och testning och utvärdering kvarstår vid knappt 145 miljarder dollar. Detta inkluderar märkbara investeringar inom områden som forskning och teknologi, artificiell intelligens, Joint All Domain Command and Contral (JADC2) samt Office of Strategic Capital, vars etablering syftar till att attrahera och sammanföra privat kapital inom försvarsområdets mest kritiska och avancerade teknologier.
Under 2024 introducerade USA för första gången en nationell försvarsindustristrategi, NDIS, med målet att göra försvarsindustrin mer motståndskraftig och främja innovation. Strategin, som bygger på den nationella försvarsstrategin (NDS), fokuserar bland annat på att skapa motståndskraftiga leveranskedjor genom att analysera och motverka sårbarheter, samt lagerföra fler kritiska komponenter. Vidare vill man höja kompetensen och mångfalden inom arbetskraften samt göra upphandlingsprocesserna mer flexibla. För att avvärja utländska hot fokuserar strategin även på att motverka fientligt ägande inom försvarsindustrin och att öka skyddet mot cyberattacker.
Uppförandekod för försörjningstrygghet
Sverige har ingått ett bilateralt avtal med USA (SÖ 2006:32). Inom ramen för detta avtal har överenskommelse nåtts mellan länderna om visst ömsesidigt stöd avseende leveranssäkerhet i enlighet med en tillämpningsöverenskommelse. Avtalet anger också att Sverige bör skapa ett system som liknar det som finns i USA; Defense Allocation and Priortization System (DPAS), genom vilket amerikanska myndigheter kan fatta beslut om prioritering av vissa materielbeställningar. Mot bakgrund av detta utformade 2007 FMV tillsammans med SOFF en uppförandekod, en Code of Conduct (CoC), som ger svenska företag möjlighet att ställa sig till förfogande och, vid förfrågan från amerikanska försvarsmyndigheter, använda tillgängliga resurser för att göra sitt yttersta för att möta uppkomna behov. Den 29 juni 2022 undertecknades avtalet mellan FMV och SOFF i en uppdaterad version.
Företag som har undertecknat koden och godkänts som ackrediterade företag redovisas till USA:s Försvarsdepartement (Pentagon) och förs därmed upp på en lista över företag som kan lämna offerter och bli antagna som leverantörer till USA. Syftet är att kunna leverera materiel så snabbt som möjligt i händelse av omedelbara behov.
Under 2024 uppdaterades DPAS med den senaste lagstiftningen, nya tekniska termer och kontaktuppgifter. Dessutom gjordes förtydliganden kring befintliga standarder och procedurer för att underlätta användningen av särskild prioritetshjälp (SPA). Därmed blir såväl ansökansprocessen som kraven för att beviljas SPA mer begripliga och lättnavigerade.