Föreningsnyheter
17 okt 2024
Hur påverkar NIS2- och CER-direktiven svenska försvars- och säkerhetsföretag?
Dessa företag hanterar vanligen känslig information och kritisk infrastruktur som utgör attraktiva mål för cyberangrepp. Utöver cyberhot möter företag också andra ökande hot, såsom andra former av hybridhot, antagonistiska hot och naturkatastrofer. Europeiska unionen (EU) har mot denna bakgrund infört en rad lagstiftningsåtgärder, där NIS2 (Network and Information Security 2 Directive) och CER (Critical Entities …
Läs mer
9 okt 2024
Informationsdelning som grund för ett starkare cyberförsvar
Dagens hot är för dynamiska och snabbrörliga för att en ensam aktör ska kunna stå emot dem. För att effektivt möte hoten krävs en kollektiv insats där samarbete mellan företag, myndigheter och andra samhällsaktörer blir helt avgörande. Informationsdelning är därför inte bara en praktisk lösning, utan själva nyckeln till ett starkare och mer proaktivt cyberförsvar. …
Läs mer
25 sep 2024
SOFF söker projektledare för EU och Nato
Som projektledare ansvarar du primärt för att driva, utveckla och hålla ihop föreningens processer relaterat till EU och Nato. Du koordinerar verksamhet kopplat till EU, EDA (Europeiska Försvarsbyrån), Nato och andra bi-och multilaterala samarbetsfora utifrån de svenska samarbetsaktörerna (Försvarsdepartementet, Försvarsmakten och FMV). Arbetet utförs tillsammans med SOFF medlemsföretag. Arbetsuppgifterna är varierande och omfattar bland annat …
Läs mer
23 sep 2024
Försvarsmarknaden – den nyetablerades favorit?
Vilka områden engagerar? Den största gruppen nyetablerade företag vill erbjuda produkter som är relaterade till mjukvara, bl.a. för VR/AR, analys av stora mängder data, AI, appar, kryptering. Den nästa största grupper är mer materielspecifika försvarsprodukter, såsom sikten och kikare, personlig utrustning, handeldvapen, etc. Än större likheter fanns i användningsområden där över tjugo företag hade idéer …
Läs mer
21 sep 2024
Gör din akademiska praktik på SOFF våren 2025
Till våren 2025 vill vi gärna ta emot en akademisk praktikant till vårt kontor på Östermalm i Stockholm. Om du är en social person som gillar att komma med idéer, nätverka, tänka kreativt, och skriva rapporter så kan det vara dig vi letar efter! Det du kan förvänta dig av oss är att vi är …
Läs mer
19 sep 2024
Svensk förmåga – Ett större, bättre och mer effektivt försvar
Tidningen har flera spännande intervjuer med bl.a. försvarsminister Pål Jonson om innovation; Micael Bydén ger sina tankar från åren som ÖB; Arméchef Jonny Lindfors om försvarets resa för att möta nya hot; samt Joakim Paasikivi reflekterar över de erfarenheter kriget i Ukraina ger oss. STÖRREFör ett starkare försvar krävs en ökad kompetensförsörjning. Med det osäkra …
Läs mer
12 sep 2024
En cybervärld i förändring
För att möta utmaningarna har medlemsgruppen för Cyberförsvar arbetat aktivt för att vara delaktiga i processer från ett tidigt skede, där vår handlingsplan för har varit en nyckel i vårt arbete. Den beskriver inte bara våra ambitioner, utan även de steg vi har tagit för att öka expertisen inom den offentliga sektorn och för att …
Läs mer
27 aug 2024
”Jag känner en stolthet över att få representera våra försvarsföretag”
”Min roll på SOFF handlar mycket om samordning och samarbete med försvarsmyndigheter, särskilt FMV och Försvarsmakten. Det är både övergripande frågor som berör alla våra medlemsföretag, men också mer specifika områden som kan röra samarbeten inom en viss försvarsgren. Utöver det ansvarar jag för två medlemsgrupper: Tjänst, där vi arbetar för att stärka kontakten mellan …
Läs mer
22 aug 2024
Vision för försvarets försörjning
Några slutsatser är tydliga; Sverige behöver en strategi för hur staten avser försörja sin förmåga från marknaden; Försvarsföretagen bör bli en egen beredskapssektor med en sektorsansvarig myndighet; Vi behöver förstå och diskutera det komplexa karaktäristiska som försörjning av kunskap, materiel och industriell förmåga till försvaret innebär; Vi måste bli bättre på att sätta försörjningen i …
Läs mer
12 jul 2024
Europeiska försvarsbyrån – en tillbakablick
Ordförande blev Michel Barnier, dåvarande EU-kommissionär med ansvar för institutionella frågor vid Europeiska kommissionen, som ledde ett arbete att undersöka ”möjligheten att inrätta en byrå vars uppgifter (forskning, utveckling, anskaffning) och operativa metoder skulle behöva studeras i detalj”, samtidigt som man erkänner att ”det [finns] faktiskt inget samarbete om försvarsmateriel på unionsnivå”. Dokumentet fortsatte med …
Läs mer
5 jul 2024
Att praktisera på SOFF – vad gör man? En intervju med Mattias Levin
Varför sökte du dig till SOFF? Jag kom i kontakt med SOFF via den mentor jag hade via Försvarshögskolan. Jag hade sen tidigare erfarenhet av branschorganisationer men fick av henne en bild av hur SOFF arbetade. Mitt intresse har alltid varit försvarsfrågor så när det var dags att söka praktik kändes SOFF som en perfekt …
Läs mer
20 jun 2024
Beredskapssektorerna på rätt väg – men kompletteringar krävs
I beredskapsförordningen finns sedan tidigare 10 beredskapssektorer där det i varje sektor finns en sektorsansvarig myndighet, som ansvarar för samordningen inom sektorn. Inom varje sektor finns sedan beredskapsmyndigheter, som ska genomföra den omvärldsbevakning, planering, utvecklingsinsatser samt övriga förberedelser som krävs för att myndigheten ska klara sina uppgifter vid fredstida krissituationer och höjd beredskap. Flera utredningar, …
Läs mer