Hoppa till innehåll

”Jag känner en stolthet över att få representera våra försvarsföretag”

Madelene Rydén är ansvarig för militärt försvar på Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF. Med flera års erfarenhet från Försvarets materielverk (FMV) är hon väl förankrad i försvarssektorn och ser nu fram emot att representera och stötta medlemsföretagen inom ramen för SOFF:s verksamhet. I nedan intervju berättar Madelene mer om roll och drivkraft.

”Min roll på SOFF handlar mycket om samordning och samarbete med försvarsmyndigheter, särskilt FMV och Försvarsmakten. Det är både övergripande frågor som berör alla våra medlemsföretag, men också mer specifika områden som kan röra samarbeten inom en viss försvarsgren. Utöver det ansvarar jag för två medlemsgrupper: Tjänst, där vi arbetar för att stärka kontakten mellan konsultbranschen och FMV, samt en grupp för mindre företag där vi bland annat diskuterar frågor kring finansiering och export.”

Med Madelenes bakgrund inom FMV och erfarenhet som politisk rådgivare har hon en bred kunskapsbas att luta sig mot i sitt nya uppdrag. Hon ser sin tid på FMV som en styrka när hon nu ska företräda försvarsföretagen.

Vägen till SOFF

På frågan om vad som lockade henne till SOFF svarar Madelene med entusiasm: ”Efter flera år på FMV kände jag att det var dags för en ny utmaning. Att få företräda försvarsföretagen och driva deras frågor kändes spännande, särskilt eftersom jag redan tidigare hade mött många av dem i mina roller. Det är en bransch med ett otroligt driv och det inspirerade mig. Dessutom såg jag att mina år på FMV skulle kunna vara till nytta här.”

Ledarskapet inom SOFF var också en avgörande faktor för Madelene när hon valde att ta steget. ”Det är viktigt för mig att jobba på en arbetsplats där man får det stöd man behöver, men samtidigt också har friheten att driva sina egna frågor. Det har jag verkligen funnit på SOFF.”

Försvarsbranschen – ett dynamiskt och utmanande område

När samtalet glider in på försvarssektorn och de frågor Madelene arbetar med, blir det tydligt hur branschen har förändrats de senaste åren. Rysslands invasion av Ukrna har satt försvarsfrågor högt på agendan och branschens tillväxt är markant. Madelene reflekterar över denna utveckling: ”Försvarssektorn är otroligt aktuell just nu och tillväxten är enorm. Det är självklart tragiskt att orsaken är så negativ, men det känns samtidigt bra att vara en del av något som stärker Sveriges försvar och säkerhet.”

Hon berättar vidare att intresset för försvarsområdet bara växer, något som SOFF märker av genom att fler företag söker medlemskap och att branschföreningen blir alltmer efterfrågad i olika sammanhang. ”Det är fler och fler som ser möjligheterna i försvarssektorn och vi på SOFF arbetar för att underlätta för företagen att navigera i denna miljö.”

Madelene betonar vikten av samverkan mellan försvarsbranschen och myndigheterna. ”Samverkan är helt avgörande. Vi behöver bygga ett starkt och långsiktigt partnerskap för att kunna möta de utmaningar som finns, oavsett om det gäller ar, forskning och utveckling eller kompetensförsörjning.”

Engagemanget i branschen

När Madelene ser tillbaka på sin tid i branschen, både på FMV och nu på SOFF, är det något som ständigt imponerar på henne: engagemanget. ”Det är fantastiskt att se det driv som finns i våra företag. De arbetar inte bara för sin egen utveckling, utan för hela branschens framsteg. Det ger mig otroligt mycket energi att arbeta med dessa frågor och jag känner verkligen att vi gör skillnad.”

Ett ögonblick som särskilt berört Madelene är när hon i sin tidigare roll på FMV fick arbeta nära soldater som använder den som medlemsföretagen levererar. ”Jag vet hur viktigt det är att de som riskerar sina liv i skarpa lägen får rätt materiel i rätt tid. Det gör mig stolt att få representera dessa företag som verkligen brinner för att utveckla och förbättra sina produkter.”

Framtiden och de viktigaste frågorna

Framöver ser Madelene många spännande möjligheter för försvarsbranschen, men också stora utmaningar. Hon poängterar att det är samarbetet mellan företagen och myndigheterna som kommer att vara avgörande för att klara av dessa utmaningar. ”Det finns ett enormt potential i att samarbeta, och när vi lyckas enas kring gemensamma mål kan vi skapa en enorm kraft.”

Hon avslutar med en reflektion om sin egen drivkraft: ”Att få vara en del av denna dynamiska bransch och bidra till Sveriges försvar och säkerhet känns meningsfullt. Det är det som driver mig framåt varje dag.”

Kontaktperson
Madelene Rydén Områdesansvarig försvar 08-782 08 69 076-608 64 77 madelene.ryden@soff.se

Relaterade nyheter

Relaterade evenemang