Hoppa till innehåll

Cyberpoddar till sommaren

Som komplement till vår länklista med intressanta publikationer inom cyberförsvarsområdet vill föreningen även tipsa intressanta podcasts om cyberförsvar inför sommaren.

Cyberförsvarspodden
FRA ger ut Cyberförsvarspodden som handlar om försvaret av Sverige mot utländska statsunderstödda cyberattacker. Första avsnittet ger en pedagogisk beskrivning av vad ett cyberförsvar är och följande avsnitt handlar bland annat om folkrätt, Kina och kompetensförsörjning.

Cybertotalförsvar – Hur ska det digitala samhället försvaras?
Folk och försvar talar i denna podcast om hur Sverige ska rusta sitt cyberförsvar – både militärt och civilt, offentligt och privat. Vilka typer av angrepp som sker idag, vad kan vi förvänta oss i framtiden och vad myndigheter och företag behöver göra för att skydda sig själva och resten av samhället.

Poddserie om cyberhotet, cyberangrepp och nätbedrägerier
Teknikföretagen bjuder i denna poddserie in gäster från bland annat Must, Säpo, Internetstiftelsen och Addtech för att tala om hotbilden mot Sverige, industrispionage, hur cyberangrepp kan gå till och hur det går att skydda sig.

Med Sikte På – Om makt, säkerhet och prylar
Med sikte på ger perspektiv och insikter om hur teknik skyddar det svenska samhället och vilka hot som påverkar vår säkerhet och vår försvarsförmåga. Podden samlar avsnitt om både cyberkrig, cyberförsvar, den svenska nyckeln till internet, krypterade hemligheter och psykologiskt försvar – och drivs av SOFF.

IT-Säkerhetspodden
IT-Säkerhetspodden bjuder in cyberkändisar och experter och resonerar i sina avsnitt om allt rörande säkerhet, AI, hacking, krypto och teknik med ett engagemang och ett språk enkelt att förstå både för experten och för novisen.

The Cyberlaw Podcast
The Cyberlaw Podcast reflekterar och resonerar om cyberområdets utveckling på ett kreativt och inspirerande sätt, ofta med hänvisning till amerikansk lag, som får en att se nya perspektiv. Bland avsnitten finns diskussioner om statlig övervakning, legala cyberkrigsaspekter, deepfake och desinformation.

Cyber Talks
Orange Cyberdefence och Cyberinsights producerar denna podcast om aktuella frågor och utmaningar inom cyberområdet som dagens CISO:s (Chief Information Security Officer) står inför. Avsnitten handlar om Sveriges cybersäkerhetscenter, insider-problematik, talangutveckling och digitala identiteter.

The CyberWire
The CyberWire uppdaterar och utbildar lyssnaren på det senaste inom cybervärlden med ett nytt avsnitt varje dag. Avsnitten fokuserar på hot, sårbarheter och teknisk utveckling.

Algoritmen
UR producerar programserien Algoritmen som utbildar om cybervärlden ur ett något bredare perspektiv men med intressanta resonemang om hur algoritmer påverkar och styr stora delar av digitala samhällen. Särskilda avsnitt inkluderar hacking under den arabiska våren, sambandet mellan YouTube, algoritmer och politisk påverkan, och TikToks olika system.

Bonus: Överbefälhavare Micael Bydén – Sommar i P1
Den sänds först den 27 juni, men en poddlista om cyberförsvar denna sommar är inte komplett utan general Bydéns sommarprat.

Relaterade nyheter