Hoppa till innehåll

Så ser den nya hotbilden ut mot företagen – och här är möjligheterna

Välkommen till seminariet där Säkerhetspolisen beskriver hur industrispionage och tekniköverföring hotar svensk konkurrenskraft och varför behovet av forskning för både civila och försvarsmässiga syften ökat i betydelse.

I det nya säkerhetspolitiska läget håller hotbilden mot företag gradvis på att förändras. De stora investeringar som görs för att snabba upp teknikutvecklingen medför att industrispionaget ökar och tar sig fler former. Det sträcker sig från fullt legala metoder till rent illegala aktiviteter. Forskare och personal på universitet är tillsammans med företag – inte minst underleverantörer – primära måltavlor och kan behöva hantera allt från anonyma cyberattacker och sabotage till direkta värvningsförsök och platsbesök med tvivelaktiga uppsåt.

För att ge en bild av det nya läget bjuder Mälardalens Universitet, Teknikföretagen och Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) in till ett gemensamt seminarium. På seminariet medverkar Säkerhetspolisen och representanter från medlemsföretag.

Målet med seminariet är att öka medvetenheten om hoten mot företag i Sverige och samtidigt framhålla att de tekniksatsningar som nu görs inom bland annat , nya material och kommunikationsteknik innebär såväl stora affärsmöjligheter som komplex vetenskapliga utmaningar som kräver forskning och utveckling.

Seminariet kommer bland annat att belysa:

  • Hur ser hotbilden ut mot svenska företag och personal på universitet och i innovationsmiljöer?
  • Vilka metoder använder främmande makt för att manipulera, stjäla eller på annat sätt tillförskansa sig teknik och kunskap?
  • Vad kan göras för att minska risken för industrispionage och olovlig teknikanskaffning?
  • Vilken affärsmässig potential och vilka vetenskapliga utmaningar finns inom områden som kan kategoriseras som dual use?
  • Vad behöver finnas på plats för att samarbete kring forskning med civila och försvarsmässiga tillämpningar ska kunna etableras?

Seminariet är öppet för alla intresserade, men innehållet är primärt utformat för att passa företag, studenter, forskare och personer som arbetar i anslutning till innovationsmiljöer och forskningsparker.

Seminariet är kostnadsfritt men anmälan krävs. Enklare lunch serveras

Läs mer om föreningens arbete med här.

Västerås
3 juni 2024

Plats

Västerås Kongress, Munkgatan 7, Västerås

Tid

Kl. 10.00-14.00

Organisatör

Säkerhets- och försvarsföretagen i samarbete med Teknikföretagen och Säkerhetspolisen

Till anmälan
Kontaktperson
Robert Limmergård General Secretary +46 8-782 08 85 +46 70-283 56 90 robert.limmergard@soff.se

Relaterade evenemang