Remissvar från SOFF angående Remittering av Statens maritima och transporthistoriska museers och Statens försvarshistoriska museers redovisning av uppdrag att lämna förslag om organisationsförändring (Ku2025/00416)
Allmänt
Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) representerar företag verksamma inom områden som har nära koppling till försvaret och dess historiska utveckling. Medlemmarna har ett stort intresse av att bevara och kunna nyttja försvarshistoriskt material som kunskapsresurs, i utvecklings-, utbildnings- och informationssyfte.
Vi vill inledningsvis understryka vikten av att verksamheten fortsatt värnar förutsättningarna för samarbete med företag, försvarsmyndigheter och civilsamhällets aktörer i det försvarshistoriska arbetet. Det försvarshistoriska kulturarvet har ett brett användningsområde som sträcker sig utanför museernas traditionella roll och omfattar även teknikutveckling, utbildning och uppvisningar.
Tillgång till samlingarna
En viktig aspekt för försvarsrelaterade företag är möjligheten att studera äldre materiel, fordon och tekniska lösningar – inte som nostalgiskt intresse utan som en konkret del i lärande, utveckling och kunskapsöverföring. Samlingarna fungerar också som pedagogiskt stöd i utbildningar av exempelvis nyanställda eller yngre tekniker.
Det är därför väsentligt att verksamheten beaktar behovet av fortsatt tillgänglighet till samlingar, både för forskning och utbildning. En geografiskt tillgänglig placering, såsom exempelvis Arsenalen i Strängnäs, skapar mervärden genom närhet till företag, myndigheternas verksamhet och logistikmöjligheter.
Samverkan och flexibilitet
Vi ser positivt på att SFHM:s arbete med bred samverkan – exempelvis med Försvarsmakten, universitet, andra museer och företag – lyfts i redovisningen. Det är angeläget att denna inriktning behålls och utvecklas, även i en ny organisationsform. En flexibel samverkansmodell, där olika aktörer kan bidra till och använda resurser som samlingar, utställningsmiljöer och lokaler, skapar långsiktigt värde för samhället.
Lokaler – en strategisk fråga
SOFF vill särskilt betona vikten av att ytor för försvarshistoriska samlingar planeras så att de också kan stödja näringslivets behov. Det finns redan i dag exempel på att företag tillfälligt har använt lokaler i anslutning till Arsenalen för förvaring eller logistik i samband med utbildningar eller visningar. Denna typ av användning bör möjliggöras även framöver, utan att göra avkall på säkerhets- eller bevarandekrav.
Informationsinsats om försvarsföretag
Den försvarshistoriska miljön är också en viktig arena för att öka förståelsen för företagens roll i samhällets försvar. Möjligheten att visa ny teknik och materiel i anslutning till samlingar av äldre utrustning skapar pedagogiska fördelar och ger allmänheten en bättre förståelse för teknisk utveckling och innovation i försvarets tjänst.
Avslutning
SOFF har inga synpunkter på myndighetsform, ledningsstruktur eller instruktion i sig, men vill betona att sammanslagningen inte får innebära ett minskat fokus på försvarshistorien som helhet, eller att företagens behov av tillgänglighet och samverkan nedprioriteras. Den samlade försvarshistorien, inklusive de föremål och kunskaper som samlas i samlingarna, är en del av den infrastruktur som behövs för både folkbildning och framtida teknikutveckling.