Hoppa till innehåll
7 nov 2024
Framställan om beaktning av skillnaden av hanteringskrav av säkerhetsskyddsklassen begränsat hemlig vid förhandling av GSA
I en skrivelse till regeringen har SOFF framfört att vi gärna, inför kommande förhandling av internationella säkerhetsskyddsåtaganden (GSA), beaktar behovet av reglering kopplat till olika säkerhetsskyddsklasser och särskilt beaktar skillnaden i hantering av den lägsta säkerhetsskyddsklassen begränsat hemlig. Sveriges hantering av uppgifter i säkerhetsskyddsklass begränsat hemlig omfattas i flertalet fall av betydligt högre krav på skyddsåtgärder …
Läs mer
24 okt 2024
SOFF comments on WP by Commission for Economic Policy on ”A strong European defence industry”
1. What are the traditional barriers preventing start-ups and SMEs from entering the European defence industry’s supply chains? Several barriers prevent start-ups and SMEs from entering the European defence industry’s supply chains: – Complex regulatory environment: The defence sector is heavily regulated, with strict compliance requirements that can be difficult for smaller companies to navigate. …
Läs mer
23 okt 2024
Skrivelse om uppdrag att se över behovet av ytterligare reglering av bakgrundskontroller
Med anledning av Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) hemställan om att regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att se över behovet av ytterligare reglering av bakgrundskontroller vill Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) framföra följande.SOFF är en branschförening för företag inom säkerhets- och försvarsområdet med verksamhet i Sverige. SOFF har över 200 medlemsföretag varav över 100 är s.k. SMF-företag (små …
Läs mer
21 okt 2024
Skrivelse om tillgängliggörande av kontrollerad teknik eller programvara
SOFF vill med denna skrivelse hemställa att begreppet ”… görs tillgänglig i elektronisk form” i PDA regelverket, samt motsvarande begrepp i krigsmaterielregelverket, tolkas auktoritativt på så sätt att krypterade filer endast anses tillgängliggjorda när de låsts upp och mottagaren därmed kan läsa, tillgodogöra sig eller använda innehållet i den krypterade filen. Detta för att möjliggöra …
Läs mer
17 okt 2024
Hur påverkar NIS2- och CER-direktiven svenska försvars- och säkerhetsföretag?
I en tid då digitalisering och teknologisk utveckling fortskrider i snabb takt blir cybersäkerhet allt viktigare, särskilt för företag inom försvars- och säkerhetssektorn. Dessa företag hanterar vanligen känslig information och kritisk infrastruktur som utgör attraktiva mål för cyberangrepp. Utöver cyberhot möter företag också andra ökande hot, såsom andra former av hybridhot, antagonistiska hot och naturkatastrofer. …
Läs mer
17 jul 2024
Översikt av SOFF:s syn på EU:s försvarsinitiativ
SOFF är positiva till EU-kommissionens arbete med att stärka den europeiska försvarsmarknaden. Under senaste åren har vi sett flera initiativ såsom EDF, EDIS och EDIP. Hur bör Sverige navigera förslagen? Vi ser att våra medlemsföretag är framgångsrika i programmen och att det finns potential för ytterligare framgångar i kommande utlysningar. Det är avgörande att medlemsstaterna …
Läs mer
3 jul 2024
De nordiska branschföreningarna besvarar gemensamt Nordiska investeringsbankens remiss av ny policy
SOFF, tillsammans med våra systerföreningar i norden, välkomnar inbjudan att kommentera Nordiska Investeringsbankens (NIB) nya hållbarhetspolicy. Även om vi välkomnar att policyn skulle tillåta NIB att erbjuda finansiering för lösningar med dubbla användningsområden, är förslaget att per definition utesluta aktörer som är engagerade i värdekedjan kring ”vapen och ammunition” från finansiering i fullständig motsägelse till …
Läs mer
3 jul 2024
Förslag till ändring i skyddslag (2010:305) och skyddsförordning (2010:532)
Militära transporter av stora mängder vapen eller ammunition och andra särskilt skyddsvärda transporter kan beslutas vara skyddsobjekt. På motsvarande sätt borde civila transporter av samma sorts utrustning kunna beslutas vara skyddsobjekt. Särskilt skyddsvärda transporter skulle exempelvis kunna vara transport av fartyg, luftfartyg eller fordon som tillverkats särskilt för militära ändamål eller delar till vapen, ammunition …
Läs mer
3 jul 2024
Förslag till ändring i förordning (2022:511) om elektronisk kommunikation, m.m.
Skyddslagen medger att skyddsvakt som bevakar skyddsobjekt kan verka mot obemannade farkoster. Effektiva möjligheter saknas dock för skyddsvakter att verka mot obemannade farkoster. Att verka mot obemannade farkoster med kinetisk energi är i många fall inte praktiskt möjligt. Möjlighet borde skapas för skyddsvakter att verka mot obemannade farkoster med andra medel än kinetisk energi, exempelvis …
Läs mer
Dokument saknar bild
20 jun 2024
Teknikföretagens och Säkerhets- och försvarsföretagens gemensamma svar på remitterat delbetänkande, SOU 2024:19 ”En ny beredskapssektor – för ökad försörjningsberedskap”
Teknikföretagen och Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) tackar för möjligheten att svara på remissen delbetänkandet ”En ny beredskapssektor – för ökad försörjningsberedskap”. Teknikföretagen är arbetsgivar- och branschorganisation för Sveriges teknikindustri och representerar ca 4 500 medlemsföretag. Tillsammans står våra medlemsföretag för en tredjedel av Sveriges export. Gemensamt för medlemsföretagen är att de utvecklar varor och tjänster …
Läs mer
4 jun 2024
Remissyttrande avseende betänkandet Arbetsrätten under krig och krigsfara (SOU 2023:79)
Lagförslagets ändamålsenlighetSOFF instämmer med slutsatsen att det är eftersträvansvärt att regelverk som gäller i fredstid så långt som möjligt ska upprätthållas även om Sverige hamnar i krig, krigsfara eller om det råder en annan extraordinär situation. Samtidigt vill SOFF understryka att företagens förutsättningar att till exempel upprätthålla och driva produktion är helt andra i dessa …
Läs mer
22 maj 2024
Remissvar avseende delbetänkande av Utredningen om genomförande av NIS2- och CER-direktiven (SOU 2024:18)
Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) har inbjudits att lämna synpunkter på förslaget. SOFF vill framföra följande kommentarer. Gemensamma grundläggande krav på IT-säkerhet Föreningen är positivt inställd till att kritisk infrastruktur får gemensamma grundläggande krav på IT-säkerhet. Det bidrar till en högre lägstanivå för cybersäkerhet i hela Sverige. Att NIS2- och CER-direktiven behandlas tillsammans i denna utredning …
Läs mer