Hoppa till innehåll

Affärsetik

Som förening är det viktigt att vår verksamhet alltid präglas av kvalitet och korrekthet, allt annat strider mot vår strikta affärsetiska hållning

Affärsetik

En policy för förening och medlemmar

Vårt uppdrag – att skydda samhällen och verka för en hållbar och säker nu- och framtid – bygger på att vi och våra medlemmar agerar med hög affärsetik.

Skyddet av samhällen bygger på en tydlig värdegrund

Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) är en branschorganisation för företag inom cyberförsvar, försvar och samhällssäkerhet med verksamhet i Sverige. Föreningens syfte är att skapa bästa möjliga konkurrensförutsättningar för medlemsföretagen genom att främja deras marknadstillträde och handelsutbyte.

Gemensamt för våra medlemmar är deras vilja och bidrag att skydda våra samhällen. Branschen skyddar samhällen, ökar tryggheten och skapar värde för Sverige genom starka företag. Den verkar för att attrahera kompetens, innovation, partners och investeringar genom öppenhet och tydlighet. Slutligen är branschen en pålitlig och långsiktig partner som engagerar sig i kundernas behov.

Föreningens åtaganden inom affärsetik

SOFF står för ansvarsfulla affärer och aktiviteter (3§ Säkerhets- och försvarsföretagens stadgar). SOFF förvaltas av våra medlemmar, vilket också är föreningens styrka. Upprätthållande av hög professionalitet är centralt för föreningens framtida förmåga, kapacitet och relevans.

SOFF följer Teknikföretagens uppförandekod som bland annat styr hur föreningen bedriver verksamhet och delar information. Koden är ett uttryck för god ordning i föreningsverksamhet i syfte att säkerställa och underlätta efterlevande av konkurrensrättsliga regler.

Som förening är det viktigt att SOFFs verksamhet alltid präglas av kvalitet och korrekthet, allt annat strider mot vår strikta affärsetiska hållning. Således baseras vårt uppdrag, att verka för en hållbar och säker nu- och framtid, att den värdegrund vi och våra medlemmar står bakom respekteras och efterlevs. Det åtagandet förankras i vår organisation i form av ett antal fundamentala principer och processer.

Medlemsföretagens åtaganden

SOFF:s medlemsföretag tecknar vid medlemskapsansökan ett avtal med SOFF som bland annat innebär att medlemsföretaget

  1. respekterar det av Aerospace and Defence Industries Association of Europe (ASD) antagna regelverket ”Global principles”,
  2. beaktar Nato Support and Procurement Agency:s (NSPA) Supplier Code of Conduct samt
  3. ska göra affärer och sköta affärsrelationer ansvarsfullt med en hög affärsetik. Samtliga kontaktpersoner ska dessutom genomgå SOFFs digitala introduktion till anti-korruption.

Om ett medlemsföretag inte följer ovan nämnda åtagande kan styrelsen besluta om åtgärder och, om så krävs, om uteslutning (5§ Säkerhets- och försvarsföretagens stadgar).

ASD:s Compliance Policy and Global Principles

Regelverken utgör en gemensam plattform där de globala principerna kan ses som en standard för de europeiska branschföreningarna och deras anslutna medlemsföretag och regelefterlevnadsdokumentet styr hur ASD som organisation – med SOFF som nationell representant – verkar. Syftet med regelefterlevnadsdokumentet är att förhindra konkurrensrättsliga brister genom gemensamma regler och riktlinjer. Båda regelverken innefattar ett brett spektrum av åtgärder.

Nato Support and Procurement Agency

SOFF uppmuntrar medlemsföretagen att beakta Nato Support and Procurement Agency:s (NSPA) Supplier Code of Conduct, ett regelverk vilket samtliga NSPA:s leverantörer och budgivare behöver ratificera. Syftet är att säkerställa att leverantörerna bedriver sin verksamhet utifrån adresserade etiska villkor och normer, i fråga om arbetsvillkor, antikorruption, cybersäkerhet och miljömässigt ansvarstagande. NSPA förväntar sig att leverantörerna säkerställer att dess uppförandekod kommuniceras till anställda, moderföretag, dotterbolag och anknutna enheter samt alla underleverantörer, och att det görs på ett sätt som förstås av alla.

Teknikföretagens uppförandekod

År 2022 ingick SOFF ett strategiskt avtal med Teknikföretagen, i syfte att samkoordinera föreningarnas arbete i frågor som berör teknik, innovation och forskning utifrån ett säkerhetsperspektiv.

SOFF följer den uppförandekod som Teknikföretagen skapat för sin egen förening vilket bland annat styr hur föreningen bedriver verksamhet och delar information. Den europeiska industriorganisationen Orgalimes konkurrensrättsliga affärsetiska policy står som förebild för uppförandekoden.

Uppförandekoden slår fast vissa grundläggande regler om arbetssättet inom föreningarna. SOFF:s arbetssätt präglas av skriftlig inbjudan på ml, att protokoll förs för samråd och diskussioner på möten samt att en representant från SOFFs kansli alltid deltar. Reglerna följs inte omedelbart av konkurrensrätten, utan är snarare ett uttryck för god ordning i föreningsverksamhet i syfte att säkerställa och underlätta efterlevande av konkurrensrättsliga regler.

Koden belyser även ämnen och aktiviteter inom en branschförening som antingen kan vara a) förbjudna, b) problematiska eller c) normalt utan problem i förhållande till konkurrensrätten. Föreningen tar löpande ställning till huruvida aspekter eller spörsmål har en bäring på vår uppförandekod, exempelvis:

  • vårt arbete med dialogen kring enskilda kunder (FMV)
  • möjliggörande för deltagande vid mässor/seminarier/utställningar i Sverige och utomlands
  • de krav vi ställer för medlemskap (vilka baseras på objektiva kriterier)
  • sammanställning av medlemsföretagens information (bland annat aggregerad statistik)

Corporate Social Responsibility (CSR)

CSR utgår från att värden som ämnar stärka socialt, miljömässigt och ekonomiskt ansvarstagande bör stå överordnade i kooperativa verksamheter, i syfte att stärka och säkra hållbara aktiviteter.

SOFF strävar i verksamheten för FN:s Global Compacts tio principer rörande organisationers sociala, ekonomiska och miljömässiga ansvarstagande samt FN:s mål för hållbar utveckling, , i synnerhet mål 8, 9, respektive mål 16:

  • att verka för anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • att verka för en hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • att verka för fredliga och inkluderande samhällen

Mer information om hur dessa mål tillämpas i praktiken, samt mer information om SOFFs hållbarhetsarbete, återfinns på SOFFs hemsida.

Folkrätten innefattar FN-stadgan och består av förbud och regleringar med utgångspunkt i mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt, internationell straffrätt och rätten till territoriell integritet. Efterlevnad av mänskliga rättigheter vilar på grundantagandet att folkrätten de facto kan upprätthållas och beskyddas. Säkrandet och försvaret av territoriell integritet utgör således en ytterst fundamental förutsättning för den globala och mänskliga säkerheten, i syfte att minska mänskligt lidande samt skapa förutsättningar för hållbara samhällen.

Försvars- och säkerhetsbranschens bidrag för att bevara dessa värden är ofrånkomlig. SOFF menar på att försvar av samhällen både möjliggör, bidrar till samt utgör hållbarhet. Samtliga potentiella risker som på något vis riskerar att underminera social, miljömässig och skall därför konstant utvärderas och hanteras, i syfte att skapa säkra produktionskedjor samt en säker och ansvarsfull sluthantering av produkter och tjänster.

Antikorruption

Upprätthållandet av ett etiskt regelverk gynnar alla organisationer, företag och samhället i stort. SOFF har en nolltolerans-policy gällande korruption, vilket omfattar transaktioner, förmåner och gåvor från offentlig och privat sektor. Medlemsföretagens långsiktiga framgång beror starkt på förmågan att uppvisa hög integritet i s- och affärsrelationer. Våra medlemsföretag ska således alltid agera etiskt mot kunder, leverantörer, konkurrenter, anställda och intressenter.

Nedan listas ett antal arbetsprocesser inom SOFFs arbete mot korruption.

Digital antikorruptionsutbildning samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte

Representanter för SOFFs medlemsföretag genomgår en digital utbildning i anti-korruption i samband med att företaget antas som medlem. Utbildningen har tagits fram som ett samarbete mellan SOFF och Försvarets verk (FMV). Hittills har cirka 4650 individer genomfört utbildningen. SOFF tillhandahåller även kostnadsfritt utbildningsmaterial med fri åtkomst i syfte att tydliggöra regelverk och risker vid försäljning i utlandet.

SOFF arrangerar årligen evenemang för våra medlemmar i antikorruptionsarbete, i form av kunskaps- och erfarenhetsutbyte gällande den internationella marknaden. Institutet mot Mutor och Transparency International har deltagit vid ett flertal tillfällen och delgett sin kunskap inom relevanta ämnesområden.

Näringslivskoden

Säkerhets- och försvarsföretagen är stödjande medlem i Institutet Mot Mutor (IMM), en ideell näringslivsorganisation som arbetar med att bekämpa förekomsten av mutor inom näringslivet. IMM:s sakorgan Etiknämnden ger rådgivning och sakkunnigutlåtanden och ska verka för god sed inom det område som omfattas av Näringslivskoden, kod mot korruption i näringslivet. Målet med näringslivskoden är att förankra en effektiv självreglering hos aktörer inom näringslivet, i syfte att stärka förtroendet för näringslivets affärsetik. Genom att ansluta sig till koden åtar sig SOFF att handla så att kodens syften främjas.

Koden har, utifrån brottsbalkens bestämmelser om mutbrott, utvecklat en hög etisk standard för situationer som i vissa avseenden ställer andra krav än de straffrättsliga reglerna, gällande bland annat affärsoetiska förmåner eller förtroendeskadliga förmåner. Vidare erbjuds IMM:s medlemmar konkreta riktlinjer och verktyg för att dessa, utifrån sina egna specifika förutsättningar, kunna tillämpa ett gediget riskbedömningsperspektiv. SOFF tillämpar och förmedlar dessa kunskaper och verktyg internt på kansliet liksom externt till föreningens medlemmar.


Personuppgiftspolicy

Säkerhets- och försvarsföretagens personuppgiftspolicy värnar om din personliga integritet och vill att du ska känna dig trygg i hur vi hanterar dina personuppgifter. Därför är vi öppna med hur vi samlar in, behandlar och delar med oss av den information om dig som vi sparar hos oss. All behandling av personuppgifter sker utifrån bestämmelserna om integritetsskydd i personuppgiftslagen.

Vi samlar endast in uppgifter som är nödvändiga, relevanta och inte överflödiga för det ändamål de är avsedda för – inte för ändamål som är oförenliga med det ursprungliga ändamålet. Personuppgifter som lämnas, till exempel vid anmälan till olika aktiviteter, hamnar i vårt databasregister. Dessa uppgifter lämnas aldrig till någon tredje part och används bara för att kunna ge givare fortlöpande information om vårt arbete.

I Hantering av personuppgifter återfinns ytterligare information om SOFFs personuppgiftspolicy samt hantering av personuppgifter.

Digital hantering av personuppgifter innebär alltid en risk. Inga tekniksystem och ingen organisation är helt skyddade för intrång. Föreningen har infört och kontinuerligt arbetar vi med att stärka de tekniska säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda personuppgifterna mot otillbörlig åtkomst, förändring och förstörelse.

Vi vill säkerställa ett högt förtroende – så rapporterar du avvikelser

Vår bransch strävar efter att upprätthålla ett öppet affärsklimat och en hög affärsetik. Du har en viktig roll för att vi ska lyckas. Vi ser gärna att du kontaktar oss om du har en farhåga om något som inte är i linje med SOFF:s etiska regelverk.

Det är viktigt för föreningen att värna efter en väl fungerande försvars- och säkerhetsmarknad. Så här kan du rapportera en misstanke:
• Alternativ 1: Kontakta SOFF:s kansli, lämpligen generalsekreteraren
• Alternativ 2: Kontakta SOFF:s styrelse, lämpligen ordföranden

Den som är anställd hos ett medlemsföretag bör i första hand ta upp misstanken inom den egna organisationen; med ansvarig chef eller företagets ledning. I flera fall finns även interna visselblåsartjänster hos medlemsföretagen.

Dessvärre kan SOFF inte erbjuda en konfidentiell hantering, exempelvis med en s.k. visselblåsartjänst. SOFF ansökte år 2015 hos Datainspektionen att inrätta en visselblåsarfunktion för uppföljning av föreningens etiska policy. Datainspektionen beslutade dock att verksamheten inte utgör sådana starkt vägande skäl som motiverar att ett undantag från lagen om behandling av personuppgifter kan medges. SOFF hänvisar istället till Försvarets materielverks (FMV) visselblåsartjänst.