BAE Systems Bofors har vunnit kontrakt för 12 stycken Bofors 40 Mk4 marinpjäser till Belgien och Nederländerna

BAE Systems Bofors har valts ut för att leverera 12 stycken Bofors 40 Mk4 marinpjässystem till marinen i Belgien och Nederländerna som en del av MCMV-programmet (Mine Counter Measures Vessels). Kontraktet skrivs med Kership-varvet i Frankrike som ska leverera jaktfartyg – sex för Belgien, sex för Nederländerna. Det första fartyget ska levereras till den belgiska marinen 2024.

Bildkredit: Finska marinen

Bofors 40 Mk4 marinpjäs

Bofors 40 Mk4 är ett flexibelt, mycket mångsidigt system utformat för att reagera snabbt i kustmiljöer. Ett lätt och kompakt system som kombinerar lång räckvidd och en hög eldhastighet, vilket ger jaktfartygen ett stort försvar för yt-, luft- och landbaserade mål. Bofors 40 Mk4 är en högautomatiserad marinpjäs som tillför användaren betydande eldkraft.

”Det här är ytterligare en viktig order på marinpjässidan. Kontraktet utökar antalet europeiska länder som använder Bofors 40 Mk4 marinpjäs och speglar det växande intresset vi ser i regionen”, säger Lena Gillström VD på BAE Systems Bofors.

Lena Gillström VD på BAE Systems Bofors

Bofors 40 Mk4 ger hög överlevnadsförmåga och taktisk frihet för olika konfliktnivåer. Möjligheten att automatiskt växla mellan olika typer av ammunition, ger en hög nivå av flexibilitet inför nya hot som till exempel UAVer. Bofors 40 Mk4 marinpjäs är den senaste generationen i Bofors 40 mm-familjen och har många användare runt om i världen. Systemet valdes senast av Finland, Sverige och Storbritannien.

Andra relevanta nyheter för BAE Systems Bofors: