Hoppa till innehåll

Briefing: Autonoma vapensystem

Den 24 maj kl. 14.00-15.30 arrangerar föreningen en briefing (digitalt) om etiska och legala aspekter av autonoma vapensystem. Medverkar gör Steven Umbrello, forskare inom tekniketik och VD för tankesmedjan The Institute for Ethics and Emerging Technologies och Christer Ahlström, direktör på utrikespolitiska institutet.

Steven kommer att ge en bakgrund till några etiska dilemman som följer av en ökad användning av autonoma system och därefter diskutera hur ett eventuellt krav på mänsklig kontroll kan förstås och tillämpas utifrån ett etiskt perspektiv.

Christer kommer att fokusera på de svenska positionerna angående autonoma vapensystem. Under senare år har frågan om dödliga autonoma vapensystem (LAWS) diskuterats i en arbetsgrupp i Genève. I arbetet med att ta fram en svensk position i denna fråga har UD:s folkrätts- och nedrustningsdelegation tagit fram tre rapporter. En av dessa skrevs av Christer. Han kommer att presentera de viktigaste frågorna i detta arbete och beröra frågan om hur Sverige bör agera.

Briefingen är endast öppen för medarbetare vid SOFF:s medlemsföretag.

 

Länk (digitalt)
24 maj 2021

Plats

Digitalt

Tid

14:00-15:30

Organisatör

Säkerhets- och försvarsföretagen

Avgift

Kostnadsfritt och endast för medarbetare vid SOFF:s medlemsföretag

Till anmälan

Relaterade evenemang