Hoppa till innehåll

Landrapport Singapore

Singapore har ett geostrategiskt betydelsefullt läge mellan de marint viktiga områdena Malackasundet och Sydkinesiska havet. Landets läge och storlek, med liten geografisk yta, har påverkat dess försvarspolitiska inriktning och drivit den teknologiska utvecklingen i landet. Singapore beskriver sig själva som ett litet land som saknar större resurser i form av territorium och mankraft såväl som ett strategiskt djup. Dessa faktorer, i kombination med att landets regering identifierat att de främsta säkerhetshoten kommer från bland annat terrorism, cyberattacker, och biologiska attacker, så förlitar sig landets försvarsmakt Singapore Armed Forces (SAF) mycket på högteknologiska lösningar som kraftförstärkning.

Singapore blev självständigt 1965 och är en republik, men sedan 1959 har landet letts av People’s Action Party (PAP) som dominerar inrikespolitiken. Landet har en befolkning på ca 5,6 miljoner. SAF har ca 72,000 anställda men har möjligheten att kalla in över 1 miljon ytterligare.

Singapores säkerhetspolitiska inriktning bygger på dess geostrategiska läge och landets begränsade resurser. De är därför engagerade i internationella samarbeten och högteknologisk utveckling. Den nationella säkerhetsstrategin bygger på konceptet Total Security vilket innebär att man har kategoriserat säkerhet i politisk, diplomatisk, ekonomisk, social och psykologisk säkerhet. Det nationella säkerhetsarbetet genomförs med ett integrerat perspektiv mellan dessa kategorier.