Landrapport Malaysia
National Defence Policy 2010 beskriver de primära fokusområden som ligger till grund för utformningen av Malaysias försvarsstrategi, nämligen det öppna havet och luftrummet som skiljer fastlandet från Östra Malaysia och provinserna Sabah samt Sarawak på Borneo. Malaysia är beroende av stabila farvatten för handel och internationell samverkan, där ett exempel på framgång genom samverkan med närliggande länder är att det tidigare sjöröveritäta Malackasundet idag är nästintill helt fritt från sjöröveri.
De östliga provinserna på Borneo är fortfarande beroende av kommunikation och stöd från fastlandet, vilket gör att det föreligger en geostrategisk utmaning att fördela det malaysiska försvarets begränsade resurser på två landområden. Lahad Datu-incidenten år 2013 exemplifierar denna problematik, där 250 milismän från en filippinsk gerilla landsteg på Sabah och vilket efter en nästan en månad lång belägring resulterade i ett blodigt avslut.
Malaysia som medverkar i ASEAN (Security) och IACSP (International Association for Counter-Terrorism and Security Professionals) understryker utmaningarna med att dels bedriva en effektiv strategi mot terrorism och att samtidigt följa med i den teknologiska utvecklingen där försvarsmateriel blir allt dyrare. Idag används ett totalförsvarskoncept i Malaysia vid namn HANRUH, vilket innefattar en värnpliktstjänstgöring och en slags integrering av civilsamhället i försvaret. Malaysia är också medlem i försvarssamarbetet FPDA (Five Power Defence Arrangement) mellan Australien, Nya Zealand, Singapore och Storbritannien. Under 2018 genomförde de malaysiska flygvapnet en gemensam övning tillsammans med Singapore inom ramen för avtalet.
I oktober meddelade den nytillsatta malaysiska försvarsministern Mohamad Sabu att det malaysiska försvarsdepartementet avser att arbeta fram ett nytt White Paper för det malaysiska försvaret till år 2019.