Hoppa till innehåll

Tjeckiska flygvapnet slutför MS20-uppgradering av Gripen för ökad operativ förmåga, #Saabgroup

Czech Gripen squadron winners at NATO Tiger Meet, Painted Czech Gripen

Det tjeckiska flygvapnet har framgångsrikt slutfört MS20-uppgraderingen, som förstärker den operativa förmågan hos landets Gripen-flotta. Uppgraderingen stärker Gripens strids- och kommunikationsförmåga.

MS20 innebär en rad uppgraderingar och förbättringar, såsom Gripens förmåga att bekämpa markmål genom att inkludera laserstyrda bomber i flygplanets vapenlast. Luftstridsförmågan förbättras genom införandet av nya radarfunktioner.

En annan viktig funktion är integrationen av den elektrooptiska målutpekningskapseln, som inte bara kan användas för att styra robotar och bomber, utan också för flygspaning och luftstrid. Uppgraderingen innehåller också förbättringar i Länk 16, samt kryptomoduler för skyddad kommunikation.

”Genom moderniseringen av de tjeckiska Gripen-flygplanen ökar det tjeckiska flygvapnets operativa förmåga markant. Vår personal uppskattar det nära och givande samarbetet med svenskarna under det här projektet och det övergripande samarbetet under de 13 år som vi har använt Gripen,” säger överste Petr Tománek, chef för det tjeckiska flygvapnets flygbas i Čáslav.

Uppgraderingen av de tjeckiska Gripen-flygplanen inleddes den 12 mars 2018, vilket är ett symboliskt datum som markerar 19-årsdagen av Tjeckiens inträde i NATO.

”Vi är mycket nöjda med resultatet av den här uppgraderingen av flygplanets förmåga. Det är en ära att få vara en långsiktig partner till det tjeckiska flygvapnet. Det är till stor del tack vare det långvariga ömsesidiga samarbetet mellan FMV, det tjeckiska flygvapnet och Saab som uppgraderingen gått smidigt och planenligt. Vi önskar piloterna och hela flygvapnet lycka till med att uppfylla sina mål, både när det gäller att skydda landets luftrum och under de gemensamma NATO-operationerna,” säger Jonas Hjelm, chef Saabs affärsområde Aeronautics.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
http://www.saabgroup.com/
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.