Hoppa till innehåll

Tjeckiska armén har genomfört lyckad testskjutning och integration av Saabs RBS 70 NG

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har deltagit med luftvärnssystemet RBS 70 NG under en provskjutning vid ett militärområde nära Český Krumlov, Tjeckien. För första gången har Saab integrerat RBS 70 NG i en kunds befintliga luftvärnsystem.

Den 26 oktober genomförde den tjeckiska arméns 252:e luftvärnsbataljon en provskjutning med Saabs senaste version av RBS 70-systemet, RBS 70 NG. Provskjutningen, som genomfördes på Boletice Military Training Area i Český Krumlov-regionen, inkluderade ett flertal skott som samtliga resulterade i perfekta träffar mot flygande mål.

Saabnyhet151116bUtöver tester av systemets taktiska och tekniska förmågor, genomfördes även verifikationer av systemets förmåga att bli fullt integrerat i Tjeckiens befintliga luftvärnssystem. Detta är ett område där Saab arbetat tätt tillsammans med det inhemska företaget Retia, ansvariga för produktion och leverans av Tjeckiens eldledningssystem, stridsledningscentral samt det nya korträckviddiga radarsystemet ”Revisor”.

– Vid sidan av den lätta vikten och det integrerade mörkersiktet, är den stora fördelen med nya RBS 70 NG den automatiska målföljaren. Den ger skytten möjlighet att ”låsa på” målet varvid finriktningen sedan sköts helt av systemet, vilket gör hela processen mycket enkelt för skytten. Det är som att ha ett ”fire and forget-system”, men som är bevisat ostörbart. Till och med när skytten är under stor press under ett engagemang, är det i princip omöjligt att missa målet. Alla våra operatörer lyckades träffa målen efter bara några timmars träning, säger Jan Suchy, befälhavare för tjeckiska armén 252:e luftvärnsbataljon.

Resultatet av skjutningen visar att RBS 70 NG fullt ut integrerades i Tjeckiens befintliga luftvärnssystem. Det är första gången Saab har genomfört en liknande av integration av systemet i en kunds nuvarande luftvärnsplattform. Detta är ett genombrott både tekniskt som samarbetsmässigt, och RBS 70 NG är nu bevisat som en fungerande plug-and-play-lösning oavsett kund.

Görgen Johansson, Chef för Saabs affärsområde Dynamics
Görgen Johansson, Chef för Saabs affärsområde Dynamics

– Det här är givetvis ett väldigt bra resultat för både kunden, Saab och Retia men också för systemet i sig. Den här lyckade skjutningen är ett bevis på att RBS 70 NG är ett modernt och flexibelt markbaserat luftvärnssystem med världsledande förmågor. Vi har utvecklat systemet för vilken stridssituation som helst, och det är utan tvekan ett system som gör skillnad och som ger en stor fördel inom ett lands markbaserade luftförsvar”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saabs nya RBS 70 NG, med integrerad 24/7-förmåga, har utvecklas för de mest utmanande stridsmiljöerna. Genom den störningsfria laserstyrningen påverkas systemet inte av motmedel, värmekällor eller andra störningar, och i kombination med det integrerade siktessystemet, de förbättrade operatörsmöjligheterna samt systemets svårslagna räckvidd, skapar det ett högteknologiskt och modernt luftvärnssystem med världsledande förmågor.

Siktessystemet för RBS 70 NG kan användas i flera olika systemkonfigurationer, från MANPADS (Man-portable air defence system) till fjärrstyrda och fordons- likväl som fartygsintegrerade luftvärnssystem. Det är konstruerat för att användas med alla befintliga och framtida generationer av RBS 70-robotserien.

Klicka också här för att se mer av RBS 70 NG.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.