Hoppa till innehåll

Thales förstärker Sveriges luftövervakningsförmåga med SMART-L Multi Mission Särskilt Långräckviddig Radar

Stockholm/Paris 5 juli 2023 – Försvarets verk (FMV) har tecknat avtal med Thales om leverans och installation av SMART-L Multi Mission landbaserade långdistansradarer. SMART L MM/F ska bidra till att upprätthålla svensk luftrumssuveränitet och ge en överlägsen bild av luftrummet.

Långt bakom frontlinjen är långdistansradar kritiska tillgångar för att upprätthålla suveränitet i luftrummet. Designade för att aktivt upptäcka och följa flera mål på långa avstånd ger dessa er kontinuerlig bild av många typer av hot. Just mot bakgrund av ständigt förändrade hot samt eskalering av konflikter är det en teknisk utmaning att kontinuerligt skapa en pålitlig och uppdaterad luftövervakningsbild – en utmaning SMART-L är designad för.

”En viktig komponent i sensorkedjeprogrammet”

Idag är den marina och landbaserade versionen av SMART-L operativa i bland annat Nederländska flottan samt flygvapen.
“Vi är stolta och tacksamma över att bli utvalda att bidra till den svenska luftövervakningsförmågan i en allt mer utmanande miljö. FMV har valt SMART-L som en viktig komponent i sensorkedjeprogrammet och med detta kontrakt kommer Thales spela en viktig roll i Sveriges territoriella säkerhet”, säger Håkan Ahlström, VD för Thales i Sverige”

SMART-L Multi Mission (MM/F), är en nästa generations långdistansradar med utvecklad för luft- och rymdövervakning och detektion av ballistiska missiler, med tillämpad avancerad teknik som resulterar i en radar med en oöverträffad långdistansprestanda på upp till 2000 km. Tack vare sin digitala arkitektur och AESA-antenn är radarn lätt att uppgradera och anpassa för framtiden med låga underhållskostnader som följd.

Smart L Multi Mission landbaserad långdistansradar. Foto: Thales

Smart L Multi Mission landbaserad långdistansradar © Thales

Om Thales
Thales (Euronext Paris: HO) är ett globalt ledande företag inom säkerhetsteknik som verkar inom luftfart, försvar och digital i säkerhet. Våra lösningar bidrar till att göra världen säkrare. Vi investerar nära 4 miljarder euro per år i forskning och utveckling och driver innovation inom nyckelområden som kvantteknik, molnarkitektur, 6G och cybersäkerhet. Thaleskoncernen omsatte 17,6 milarder euro under 2022 och hade 77 000 anställda i 68 länder.

Presskontakter
Thales, Northern & Central Europe
Communications Director
Lynne Scott Walters
+4521191441
Lynne.Scott-WALTERS@thalesgroup.com

Thales, Media Relations
Head of Media Relations, Aeronautics & Defence
Alice Pruvot
+33 7 70 27 11 37
alice.pruvot@thalesgroup.com

Thales, Media Relations
Land & Naval Defence
Camille Heck
+33 (0)6 73 78 33 63
camille.heck@thalesgroup.com

Företagsnamn:
Thales Sverige
Adress:
Glasfibergatan 12
Postnummer och Ort:
125 45 Älvsjö
Hemsida:
www.thalesgroup.com