Hoppa till innehåll

Sverige lämnar Gripenerbjudande till Bulgarien, #Saabgroup

Den 1 oktober 2018 lämnade Försvarets materielverk (FMV) in det svenska Gripenerbjudandet till det bulgariska försvarsdepartementet. Det svenska erbjudandet omfattar åtta nya och fullt NATO-anpassade Gripen C/D för det bulgariska flygvapnet.

Det svenska erbjudandet omfattar åtta nya NATO-anpassade Gripenplan av den senaste MS20-standarden, som kan levereras inom 24 månader efter kontraktet är undertecknat. Offerten inkluderar utbildning av piloter och mekaniker, samt full NATO-incidentberedskap inom ramen för den bulgariska budgeten.

– Gripen är ett avancerat stridsflygplan i början av sin fulla livslängd. Den svenska offerten möter den bulgariska regeringens krav avseende budget, leveranstider och flygplansförmågor, säger Joakim Wallin, chef för export och internationell verksamhet, FMV.

– När Bulgarien väljer Gripen, är Saab och Sverige redo att samarbeta med den bulgariska försvarsindustrin inom flygplansunderhåll och överföring av viktig know-how till landet, vilket skulle bidra till att både behålla och skapa kvalificerade arbetstillfällen, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

– Relationerna mellan Sverige och Bulgarien är mycket goda. Det ekonomiska samarbetet är betydande, med en växande bilateral handel.

De svenska företagens investeringar ökar i Bulgarien och sysselsätter för närvarande närmare 9000 personer i landet, säger Louise Bergholm, Sveriges ambassadör i Bulgarien.

Gripen C/D är ett beprövat system och är idag en del av fem nationers luftförsvar; Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand. Gripen används i den brittiska testpilotskolan, Empire Test Pilot School (ETPS), för utbildning av stridspiloter från hela världen. NATO-medlemmarna Tjeckien och Ungern deltar framgångsrikt med Gripen i NATO-uppdrag och gemensamma övningar med andra medlemsländer.

Utvecklingen av Gripen C/D pågår och systemet kommer att vara operationellt i minst trettio år till.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.