Hoppa till innehåll

Sverige erbjuder Gripen till Kroatien, #Saabgroup

Idag överlämnade Sverige ett erbjudande om 12 nya stridsflygplan av typen Gripen C/D till Kroatien.

FMV och den svenska ambassaden i Kroatien lämnade idag in ett erbjudande om 12 nya stridsflygplan av typen Gripen C/D till de kroatiska myndigheterna. I anslutning till FMV:s erbjudande, offererar Saab ett skräddarsytt strategiskt samarbetspaket i syfte att skapa ett långsiktigt partnerskap med strategiska sektorer, vilket kommer att stärka den kroatiska försvarsindustrin.

– Sverige och Saab erbjuder en heltäckande och långsiktig lösning som kommer att bidra till att skydda Kroatiens befolkning och gränser under kommande decennier. Om Kroatien väljer Gripen är Saab redo att överföra kunskap och teknik samt etablera ett regionalt flygtekniskt servicecenter i Kroatien. Därigenom utvecklar vi ett långsiktigt samarbete med både den lokala försvarsindustrin och den akademiska sektorn, vilket skulle skapa cirka 500 högteknologiska jobb, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Gripen C/D är ett modernt och beprövat multiroll-stridsflygplan byggd med den senaste tekniken. Flygplanet är i operativ tjänst i Sverige, Ungern, Tjeckien, Sydafrika och Thailand.

Gripen-flygplanen är fullt Nato-kompatibla och såväl de tjeckiska som ungerska flygvapnen deltar regelbundet i Natos operationer och övningar.

Gripen C/D ligger steget före sina konkurrenter tack vare en ständigt pågående utveckling av system och vapen.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

0734-180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

Twitter: @Saab

Facebook: @saabtechnologies

LinkedIn: Saab

Instagram: Saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.