Hoppa till innehåll

Svenska myndigheter stärker förmågan att kommunicera säkert – utökar samarbete med Sectra

Pressmeddelande

Linköping – 6 februari 2024 – Svenska myndigheter utökar sitt samarbete med cybersäkerhets- och medicinteknikföretaget Sectra (STO: SECT B) med nya beställningar på system och lösningar för säker kommunikation som ska stärka det svenska ets förmåga att kommunicera säkert och effektivt, oavsett plats och tid.

Beställningarna innefattar dels slutförd utveckling och leverans av en bordstelefon med konferensfunktion, dels leverans av enheter till Sectras system för säker kommunikation. De beställda lösningarna tillhör produktfamilj Tiger/S som är utvecklad för att användas för kommunikation av säkerhetsskyddsklassificerad information rörande rikets säkerhet, upp till och med säkerhetsnivån HEMLIG (SECRET). Tiger/S-systemet är även godkänt för hantering av information till och med säkerhetsnivån EU SECRET och NATO SECRET.

Att kunna kommunicera säkert, oavsett rådande omständigheter, är avgörande för att kunna upprätthålla ett säkert samhälle. Dessa nya beställningar visar att Sectra spelar en viktig roll i det svenska totalförsvarets förmåga att säkert kunna dela säkerhetsskyddsklassificerad information. Jag är stolt över att vi tillsammans med svenska myndigheter utvecklar en ny kommunikationslösning i form av en bordstelefon på en mycket hög säkerhetsnivå. Lösningen kommer möjliggöra att flera personer kan delta i ett säkert samtal, vilket ytterligare bidrar till effektiv samverkan inom och mellan svenska myndigheter, säger Magnus Skogberg, vd för Sectra Communications.

Det sammanlagda ordervärdet uppgår till cirka 90 miljoner kronor och kontrakten signerades under det tredje kvartalet av Sectras räkenskapsår 2023/2024. Det fortsatta samarbetet med svenska myndigheter kommer att stärka signalskyddsförmågan inom det svenska totalförsvaret, både idag och i framtiden.

Om Sectra
Sectra hjälper myndigheter och försvar i Europa att skydda samhällets mest känsliga information samt sjukhus världen över att effektivisera vården. På så vis bidrar Sectra till ett friskare och tryggare samhälle. Företaget grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping.

Inom verksamhetsområdet Secure Communications utvecklas produkter och tjänster som skyddar delar av samhällets mest känsliga information och kommunikation. Erbjudandet omfattar säker röst- och datakommunikation med lösningar som är certifierade såväl nationellt som av EU och Nato, samt säkerhetsanalys och övervakning av kritiska IT-system för exempelvis el- och vattendistribution. Verksamheten bedrivs från kontor i Sverige, Nederländerna och Finland.

Företagsnamn:
Sectra Communications AB
Adress:
Teknikringen 20
Postnummer och Ort:
583 30 Linköping
Webbsida:
communications.sectra.com