Hoppa till innehåll

Sandvik i samarbete med framtidens fartyg

Sandviks avancerade rostfria stål blir basen i ett innovativt prototypfartyg som kommer att byggas av företaget Swedish Steel Yacht AB (SSY). Grunden för prototypfartyget är ett samarbetsavtal mellan Swedish Steel Yacht AB (SSY), Sandvik AB, AGA Gas, Saab AB och Scania CV AB.

– Det är ett spännande utvecklings- och utvärderingsprojekt mellan fyra stora svenska bolag som kan lösa flera viktiga utmaningar inom fartygsbranschen genom att bidra till effektivare, säkrare och mer miljövänliga fartyg för framtiden, säger Pasi Kangas, forsknings- och utvecklingschef på Sandvik Materials Technology.

Prototypfartyget med arbetsnamnet ”Projekt P16 Prototyp” ska kunna fungera som kustbevakningsfartyg, sjöräddningsfartyg eller civil transportbåt. Syftet med projektet är att utvärdera en helt ny teknik för att bygga effektivare, mer höghållfasta och underhållsfria fartyg. Dessutom kommer prototypfartyget att användas i marknadsföringssyfte.

Skeppsnäringen står idag för en stor del av miljöbelastningen i såväl luft som hav globalt. Tack vare den nya skeppskonstruktionen kan man använda mindre material, så fartyget blir lätt och drar mindre bränsle. Materialet, den avancerade stålsorten Sandvik SAF 2507™ som bland annat används inom olja/gasindustrin, är 100 procent återvinningsbart rostfritt stål och behöver ej målas med giftig bottenfärg som andra fartygsmaterial.

Leverans av fartyget kommer att ske under första kvartalet 2017 och byggs i Gävle av SSY. När fartyget är färdigt kommer det huvudsakligen att användas av Saab med Karlskrona som bas.

Fakta Projekt P16

Syfte med projektet

Att visa på en helt ny teknik för att bygga effektivare, mer höghållfasta och underhållsfria fartyg. Tack vare den nya skeppskonstruktionen går det åt mindre material, så fartyget blir lätt och drar mindre bränsle. Materialet är 100 % återvinningsbart rostfritt stål och behöver ej målas med giftig bottenfärg som andra fartyg. Det är genom projektet nu praktiskt möjligt att visa upp detta som en ny marknad.

Fartygsfakta
– Längd: 17 m
– Bredd: 4 m
– Maxvikt inkl. last: 20 ton
– Fart: 45+ knop

Nyheten kan också läsas på Sandviks hemsida.