Hoppa till innehåll

Saabs utbildningssystem för ubåtsjakt deltar i Unmanned Warrior

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab kommer att delta i Unmanned Warrior, en förevisning och övning som anordnas i Skottland och Wales 10–21 oktober. Saab deltar med utbildningssystemet AUV62-AT för ubåtsjakt och den vattenburna IED-röjningsfarkosten Sea Wasp.

Unmanned Warrior är ett multinationellt evenemang som anordnas i Skottland och Wales 10–21 oktober. Cirka 40 företag och organisationer deltar efter inbjudan av Storbritanniens Royal Navy. Syftet är att visa upp den senaste tekniska utvecklingen inom autonoma marina system i en taktiskt representativ miljö. Som ett av de inbjudna försvarsföretagen och det enda företaget på plats som visar övningsmål för ubåtsjakt, spelar Saab en viktig roll under övningen.

– Saab har bjudits in för att visa sin innovativa teknik för en verkligt internationell publik. Representanter från flottor i bland annat Storbritannien, Europa, USA, Kanada, Australien och Sverige kommer att få möjlighet att uppleva vår nya undervattensteknik inom ubåtsjakt och minröjning, säger Anne-Marie Vösu, chef för Saabs affärsenhet Underwater Systems.

sea-wasp-d2-lightherSaab kommer att demonstrera AUV62-AT, ett akustiskt mål som replikerar den aktiva och passiva signaturen hos en ubåt, och den nyligen lanserade undervattensroboten Sea Wasp, som används för IED-röjning (Improvised Explosive Device) och ska ingå i Royal Navys Fleet Diving Squadron.

– AUV62-AT är världens mest avancerade utbildningssystem för ubåtsjakt (ASW). Den säkerställer att hela ubåtsjaktstyrkan får utbildning av högsta kvalitet från början till slut. Sea Wasp kommer att användas av Royal Navys dykteam som opererar i Loch Goil, där den används för sökuppdrag i hamnar, IED-röjning samt detonering och neutralisering av minor, berättar Anne-Marie Vösu.

I enlighet med Storbritanniens strategiska försvars- och säkerhetskommittés riktlinjer för innovation och försvarsexport, har Royal Navy bjudit in industrin, den akademiska världen och vissa försvarspartners, inklusive amerikanska flottan, för att på ett säkert sätt experimentera med och visa den potential som finns hos marina autonoma system i den operativa Joint Warrior-miljön. Unmanned Warrior kommer att omfatta obemannade flygplan (UAV:er), obemannade undervattensfarkoster (UUV:er) och obemannade ytfarkoster (USV:er), som genomför en rad krävande scenarion med olika tema.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
0734-180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.