Hoppa till innehåll

Saabs Swordfish MPA-system: Prestanda i toppklass på helt nya plattformar

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab meddelar idag att företagets högpresterande övervakningssystem Swordfish för marina spaningsuppdrag nu finns för två nya plattformar: turbopropflygplanet Q400 och jetflygplanet Global 6000 från Bombardier. Flexibilitet vad gäller plattform i kombination med Saabs kunskaper om uppdragssystem och integrering innebär att Swordfish-systemet kan användas i många olika roller och uppdrag inom C4ISR*, samt i skarp insats.

Swordfish Saabnyhet 160217aSaabs övervakningssystem Swordfish för marina spaningsflygplan (MPA) ger användaren mångsidig strategisk förmåga. Swordfish lämpar sig för långa spaningsuppdrag eller sök- och räddningsuppdrag, men kan också hantera avancerad ubåtsjakt och bekämpning av ytfartyg, allt under ett och samma uppdrag. Swordfish ger även operatören effektiv övervakningsförmåga över land och kan enkelt integreras med befintlig infrastruktur för uppdragshantering, support och underhåll.

I Swordfish-systemet kombineras beprövade operativa sensorer från flera leverantörer med Saabs egna specialanpassade system för elektronisk krigföring och C4I-uppdragsledning. Informationen från det avancerade och mycket välintegrerade sensorpaketet visas på senaste generationens operatörsstationer med hög automatiseringsgrad och omfattande systemstöd. Därmed kan en högre operativ förmåga uppnås med färre operatörer.

Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services
Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services

– Vi är stolta över att kunna erbjuda det toppmoderna Swordfish MPA-systemet ombord på ett nytt högpresterande flygplan av turboprop- eller jetmodell. Kunderna kan välja den plattform som passar bäst för deras operativa behov, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Support and Services.

Saab har nästan 80 års erfarenhet av flygplanstillverkning och systemintegration som kärnverksamhet, vilket framgångarna med Gripen och det luftburna övervakningssystemet Erieye AEW&C tydligt visar. Företaget har dessutom under flera årtionden och med stor framgång levererat storskaliga strategiska, luftburna övervakningssystem och C4I-system till kunder världen över. Saab är stolta över att skapa möjligheter till tekniköverföring för alla slags kunder.

I Bombardiers Q400 och Global 6000 har Saab valt ut två marknadsledande flygplan med en stabil produktionsbas och flera hundra flygplan i tjänst. Q400 och Global 6000 är kända för att vara pålitliga flygplan med utmärkt prestanda. På dessa plattformar förser Saabs övervakningssystem Swordfish operatörerna med en mångsidig övervakningskapacitet i allt från kustvatten till öppet hav. Saab är redan en erfaren huvudentreprenör med stort kunnande inom integrering av ledningssystem och har nu även den plattformsflexibilitet som krävs för att uppfylla nationella behov hos alla kunder.

– Vi har en unik förmåga inom systemintegrering på olika plattformar och ser fram mot att samarbeta med Bombardier kring vårt Swordfish MPA-system. Saab är kanske mest känt som flygplanstillverkare och har djupgående kunskaper om konstruktion och tillverkning inom flygsektorn. Vi har även ett unikt kunnande inom den marina sektorn: vi bygger ubåtar, ytfartyg och en rad undervattenssystem, inklusive torpeder. Dessa omfattande kunskaper inom både flyg och det marina segmentet gör oss till den bästa leverantören av ett effektivt, kostnadseffektivt och toppmodernt MPA-system för den globala marknaden, säger Jonas Hjelm.

Swordfish Saabnyhet 160217a3Saab förutspår stadigt växande möjligheter inom den marina flygsektorn på grund av ubåtarnas allt större betydelse. Detta gäller särskilt i Stillahavsregionen, där fler än 100 ubåtar beräknas vara i operativ tjänst år 2020.

*C4ISR – Command, Control, Communication, Computers, Intelligence, Surveillance Reconnaissance

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.