Hoppa till innehåll

Saabs portabla radar Giraffe 1X har en radarräckvidd på 75 km, #Saabgroup

Saabs markbaserade radar Giraffe 1X är väl lämpad för en överbryggande roll som ger en kontinuerlig och tillförlitlig samlad bild över vad som sker i luftrummet.

Giraffe 1X mounted on vehicle, closeup

Med en radar som lätt går att flytta på kan mobila styrkor väsentligt utöka räckvidden för sin lägesbild. Det innebär att säkerheten för trupperna ökar även när de förflyttar sig eftersom de hela tiden vet vad som sker i luftrummet, utan att behöva starta upp radarsystemet på nytt och utan att någon behöver utsätta sig för onödiga risker medan systemet är igång.

Det är mycket viktigt för mobila trupper som är ute på slagfältet att ha en samlad bild över läget i luften. Hoten kan bestå av raketer, granater, obemannade luftfarkoster, missiler eller andra assymetriska hot från terroristgrupper. Saabs lätta och kompakta radarsystem Giraffe 1X kan hanteras av en enda operatör.

“I våra nya radarsystem, inklusive Giraffe 1X, använder vi digital teknik med flexibel mjukvara som går snabbt och lätt uppgradera och som kräver färre komponenter. På så vis kan vi göra radarsystem som är mindre, både vikt- och storleksmässigt”, säger Daniel Forsberg, marknadsansvarig inom Saabs marknadsområde Asia Pacific.

I högrisksituationer är det särskilt viktigt att ha ett pålitligt system på plats för att skydda trupperna och utrustningen. Det kräver ett radarsystem som är flexibelt och smidigt och som kan placeras i anslutning till stridsområdet. Med sin låga vikt är Giraffe 1X utformat för att lätt kunna integreras på alla typer av plattformar. Hela radarn kan placeras exempelvis på ett pick-upfordon, en helikopter eller ett släp. Eftersom den är så kompakt och flexibel kan hela radarn enkelt flyttas, det går till och med att bära den för hand. På så vis kan den lätt flyttas exempelvis från ett fordon till taket på en byggnad, vilket gör den särksilt lämpad för mobila styrkor som ständigt behöver kunna anpassa sig till nya situationer.

Giraffe 1X går att styra på lokalt eller på distans och kan antingen monteras på en byggnad eller mast, eller integreras i ett fordon. Giraffe 1X är en 3D-radar av typen AESA (Aktivt Elektroniskt Styrd Antenn) som innehåller den senaste radartekniken, inklusive kretskort med galliumnitrid (GaN).

Giraffe 1X utgör en del av Saabs korträckviddiga mobila luftvärnserbjudande, MSHORAD (Mobile Short-Range Air Defence). Det består av Giraffe 1X, ledningssytem och Saabs RBS 70 NG Remote Weapon System (RWS). Lösningen stärker mobila truppers förmåga att identifiera och möta inkommande hot i luften snabbt och effektivt.

MSHORAD-lösingen utgör ett komplement till befintligt försvar genom att täcka de glapp som uppstår med långräckviddig radar på grund av ojämnheter och hinder i landskapet. MSHORAD blir ett extra skydd runt  stridsområdet och stäker förmågan att hitta, identifiera och möta hot. Lösningen skyddar truppernas liv och säkerställer ett domänövertag i konfliktzoner.

Saab produktportfölj innehåller högteknologiska radarsystem för olika tillämpningar och typer av uppdrag till sjöss, och även för vapenlokalisering, luftövervakning och luftvärn.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.