Hoppa till innehåll

Saabs GlobalEye sätter ny standard för flygburen övervakning

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab breddar produktportföljen inom flygburen övervakning, AEW&C, genom lanseringen av systemet GlobalEye. GlobalEye kombinerar Saabs helt nya radarsystem Erieye ER (Extended Range) med Bombardiers avancerade jetflygplan Global 6000.

Saab är en av världens ledande leverantörer av flygburna övervakningssystem, så kallade AEW&C-system (Airborne Early Warning and Control), med system i operativ drift hos kunder i åtta länder världen över.

Nu tar Saab flygburen övervakning till en helt ny nivå. GlobalEye är ett mycket avancerat system och det första på världsmarknaden som kan upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt från en och samma plattform.

Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Electronic Defence Systems
Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Electronic Defence Systems

– Med GlobalEye breddar och vässar vi vårt utbud och riktar oss till kunder som vill investera i utökad flygburen övervakning med maximal effekt som en nationell tillgång för sina länder, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Electronic Defence Systems.

GlobalEye upptäcker och följer automatiskt mål i luften och till havs över ett mycket stort område. Även rörliga fordon på marken kan upptäckas med hjälp av GMTI-radar (ground moving target indication) på långa avstånd. Med Erieye ER-radarn har räckvidden för upptäckt och följning ökat väsentligt jämfört med befintliga flygburna radarsystem, och dessutom kan systemet upptäcka mycket små mål. GlobalEye-systemet kan följa mycket svårupptäckta luft- och sjömål, inklusive flygplan med smygteknik, kryssningsrobotar och ubåtsperiskop, även i miljöer med omfattande störningar.

– GlobalEye är en revolutionerande nyhet på marknaden genom sin unika förmåga att samtidigt övervaka luft-, hav- och land, allt i en enda lösning. Systemet kan växla roller dynamiskt medan det är i luften, säger Micael Johansson.

I GlobalEye integreras en omfattande uppsättning sensorer, inklusive utrustning för signalspaning och egenskydd samt nyutvecklade lednings- och kommunikationssystem. Kombinationen av Saabs flexibla serviceprogram och att systemet kan operera med förhållandevis låg bemanning bidrar till kostnadseffektivitet.

Saabs helhetsåtagande för det här banbrytande AEW&C-systemet bygger på årtionden av erfarenhet och innovation inom radarteknik, elektronisk krigföring, lednings- och kommunikationssystem samt system- och plattformsintegration. De flesta av delsystemen i GlobalEye kommer från Saabs världsledande produktsortiment.

Bombardiers Global 6000, ett flygplan med extra lång räckvidd, är en viktig del av GlobalEye-systemet. Flygplanet är utrustat med den senaste flygelektroniken och kombinerar en optimal storlek för flera olika roller och utökad AEW&C med enastående prestanda. Det är ett snabbt flygplan med kort start- och landningssträcka, och låga driftskostnader. Med Global 6000-plattformen kan GlobalEyes uppdrag pågå upp till 11 timmar.

Saabs första GlobalEye-kund är Förenade Arabemiraten, som i november 2015 beställde en version av systemet under benämningen ’Swing Role Surveillance System’.

GlobalEye är ytterligare en innovation från Saab inom radarområdet, där företaget introducerat system med helt nya och banbrytande förmågor på marknaden. Företaget har under senare tid lanserat såväl ett uppgraderat nosradarsystem, som fem helt nya mark- och sjöradarsystem.

Saab är en världsledande leverantör av radarsystem för användning i luften, på marken och till sjöss. Företaget har 60 års erfarenhet inom området och har levererat fler än 3 000 radarsystem som används i 30 länder.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.