Hoppa till innehåll

Saab tecknar supportavtal för australiensiska försvarets markbaserade radarsystem

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett supportavtal avseende det australiensiska försvarets Counter-Rocket, Artillery and Mortar (C-RAM)-förmåga. Ordervärdet uppgår till cirka MSEK 168 (26,4 miljoner AUD). Det initiala avtalet omfattar etableringsperiod och tre års support, samt möjlighet för upp till fem 12-månaders förlängningar, vilket kan ta kontraktsperioden fram till juli 2024.

C-RAM ger det australiensiska försvaret förmågan att skydda sina trupper mot fientliga attacker genom att varna för små, rörliga och svårupptäckta inkommande hot, till exempel raketer och granater. Avtalet omfattar support för Saabs mobila radarsystem Giraffe AMB, en utbildningssimulator och en radar som upptäcker och varnar för inkommande granater. Australien beställde under 2010 Saabs radarsystem Giraffe AMB och utbildningssystemet Giraffe Training System för att skydda de australiensiska trupperna under uppdraget ”Slipper” i Afghanistan.

– Giraffe AMB hade en operativ tillgänglighet på 98,5 procent i Afghanistan och skyddade den Australienledda koalitionsbasen i Tarin Kot mot raketattacker, säger Dean Rosenfield, VD för Saab Australien.

– Avtalet gynnar den lokala industrin och kommer att ge arbetstillfällen kopplade till hanteringen av de australiensiska underleverantörerna och även till de avancerade underhållstjänster som vi erbjuder från Adelaide, säger Dean Rosenfield.
Saab Australien, med bas i Adelaide, kommer att leda ett supportteam bestående av representanter från Saabs Göteborgsverksamhet och SRCTec, LLC i Syracuse, USA.

– Saabs globala radarverksamhet växer i Australien och våra medarbetare där har fullt stöd av Saab i Sverige i arbetet att erbjuda support för Giraffe AMB genom hela livscykeln. Det är många av våra Giraffe AMB-kunder som väljer att beställa supportlösningen. I den ingår bland annat internationell logistik och leveranser, omfattande utbildning, underhåll samt tekniktjänster. Avtalet med Australien är också bevis på att Saab har kompetensen att erbjuda supportlösningar för radarsystem från andra tillverkare, säger Anders Linder, chef för Saabs affärsenhet Surface Radar Solutions.

Saab har tecknat avtal med underleverantören SRCTec gällande support för radarsystemet AN/TPQ-49 Lightweight-Counter Mortar Radar genom systemets livscykel. Saab Australien kommer att hantera hela supportprogrammet som bland annat innefattar upprättande och leverans av supporttjänster samt stöd i kravställningsprocessen för de respektive tre C-RAM-förmågorna.

C-RAM-förmågan ska integreras ytterligare i det australiensiska försvarets befintliga luftvärnsförmåga.

Saab Australia har sitt huvudkontor i Adelaide och är ett helägt dotterbolag till Saab AB. Företaget tillhandahåller lösningar för försvar, säkerhet och trafikledning. Med mer än 300 erfarna medarbetare i Australien och Nya Zeeland och ett rykte om sig att kunna hantera komplicerade systemintegrationsprojekt på angiven tid, har Saab Australia visat prov på sin förmåga under mer än 26 år.