Hoppa till innehåll

Saab tecknar nytt användaravtal för säkerhetssystemet SAFE med Swedavia

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett sjuårigt avtal med flygplatskoncernen Swedavia för fortsatt användning av SAFE som säkerhetssystem i ledningscentralerna vid deras flygplatser.

Systemintegrationsplattformen SAFE (Situation Awareness for Enhanced Security) används idag som lednings- och verksamhetssystem i ledningscentralerna vid Arlanda och Bromma flygplatser. Avtalet är ett licensavtal men fungerar även som ett nytt användaravtal där Swedavia fritt får nyttja SAFE vid sina tio flygplatser runt om i Sverige. Avtalet kan även komma att innehålla viss utveckling av funktionalitet.

– Det nya avtalet med Swedavia visar hur viktigt det är att prioritera och säkerställa god säkerhet vid samhällskritiska infrastrukturer såsom flygplatser. Tillsammans med Swedavia har vi kunnat utveckla en flygplatsspecifik version av SAFE som nu även börjar intressera internationella flygplatser, säger Martin Olsson, kundansvarig inom Saabs affärsområde Support and Services.

Att veta vad som händer på marken vid en flygplats är viktigt. På Arlanda och Bromma flygplatser åstadkoms detta med hjälp av SAFE, ett ledningssystem utvecklat speciellt för dem som arbetar för att skydda och övervaka samhällskritisk infrastruktur. SAFE integrerar kameror, inbrottslarm, brandlarm, entrésystem och säkerhetsövervakning i ett centraliserat system som ger Swedavia och Securitas, som ansvarar för att övervaka Arlanda och Bromma flygplatser, en realtidsbild av säkerhetssituationen.

Det är larmoperatörerna vid ledningscentralerna som använder SAFE. De kommunicerar sedan med väktare och skyddsvakter via mobilapplikationen och kan skicka ut larm med åtgärdsplaner. Det här bidrar exempelvis till att resenärernas upplevelse blir bättre då de upplever att flygplatsen allmänt har kontroll såväl runt som i terminalen.

– Med SAFE har vi fått ett system som gör att våra resandes upplevelse på flygplatsen blir bättre och säkrare. Vi får även ett strategiskt verktyg som hjälper oss att nå effektivare och säkrare flygplatser. Vi har en målbild att knyta ihop alla tio flygplatser i ett och samma nätverk och SAFE en viktig del, säger Mats Paulsson, säkerhetschef vid Swedavia.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.