Hoppa till innehåll

Saab tecknar kontrakt med Kroatien för kustövervakningssystem

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en order på ett kust- och gränsövervakningssystem till Kroatien. Systemet är av strategisk vikt för skyddet av Kroatiens havsgränser och planeras vara operativt i juni 2016.

Kustövervakningssystemet kommer att ge information i realtid från toppmoderna Solid State-radarsensorer, avancerade värmekameror med lång räckvidd samt AIS (Automatic Identification System). Sensorerna är placerade på strategiska platser längs den kroatiska kusten.

Anders Carp, chef för Saabs affärsenhet Traffic Management inom affärsområdet Electronic Defence Systems
Anders Carp, chef för Saabs affärsenhet Traffic Management inom affärsområdet Electronic Defence Systems

Sensorerna är kopplade till flera ledningscentraler och utgör ett av de mest avancerade marina kustövervakningssystemen i Europa. Systemen kommer att användas av inrikesministeriets avdelning för gränsskydd och är en förlängning av det befintliga kustövervakningssystem som levererade av Saab 2010 och används av ministeriet för marina frågor, transport och infrastruktur.

– Framgångarna fortsätter för våra marina kust- och gränsövervakningssystem, och vi är glada över att Kroatien genom den här utbyggnaden visar fortsatt förtroende för systemen. Det är ett tecken på effektiviteten och pålitligheten hos övervakningssystemet som kommer att skydda Kroatiens gränser, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsenhet Traffic Management inom affärsområdet Electronic Defence Systems.

Systemet kommer att upptäcka, identifiera, spåra och övervaka farkoster på ett avstånd på upp till 100 km och ge operatörerna en marin situationsuppfattning dygnet runt, alla dagar. Dessutom hjälper det inrikesministeriet att skydda landets blå gränser från olika hot.
Saab kommer tillsammans med det lokala företaget Koncar-Engineering Co for Plant Installation and Commissioning Inc. att installera systemet och ansvara för kommunikationsinfrastruktur, lokalt underhåll och support. Sammanlagt omfattar projektet arbete vid 40 olika anläggningar, varav en del ligger på avsides belägna öar som endast går att nå med helikopter.

Saabs CoastWatch-kustövervakningsnätverk är ett marint övervaknings- och ledningssystem med en plattform designad för flera tillämpningar. Systemet kombinerar modern teknik med mångårig erfarenhet inom sammanslagning av sensordata, avancerad signalbehandling och distribuerad övervakning i realtid. Fler än 30 system är operativa idag, inklusive världens största AIS-nätverk.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
0734-180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.