Hoppa till innehåll

Saab tecknar kontrakt kring leverans av ny lätt torped till den finska marinen, #Saabgroup

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat ett kontrakt gällande produktion och leverans av Saabs nya lätta torped till den finska marinen. Kontraktet är en del av Squadron 2000 (SQ2000), den finska marinens halvtidsuppgradering av fyra robotbåtar av Hamina-klass, som är beskrivet i separat pressrelease.

Saab har blivit utvald som leverantör till den finska marinens halvtidsuppgraderingsprogram SQ2000. SQ2000 säkerställer och utvecklar sjöstridsförmågan hos den finska marinen. Inkluderat i kontraktet är Saabs nya lätta torped, torpedsystem, dokumentation, utbildning och support. Leveranser påbörjas under 2018.

Integration av torpederna på robotbåtarna av Hamina-klass kommer att genomföras tillsammans Patria, där Patria har huvudansvaret för Squadron 2000-uppgraderingen.

”Vi är stolta över att den finska marinen har valt Saab som leverantör av den här nya förmågan till den finska försvarsmakten. Saabs nya lätta torped har utvecklats för att bemästra såväl de utmanande miljöerna i grunda och kustnära vatten som öppet hav. Med både Sverige och Finland som kunder på det nya systemet kommer möjligheterna för ett djupare samarbete mellan de två ländernas mariner att öka, inte minst inom ubåtsjakt”, säger Anders Gardberg, landschef för Saab i Finland.

”Den här första exportordern på vår nya torped är en milstolpe för oss och vår undervattensverksamhet. Med den här ordern kommer den finska marinen ha den mest sofistikerade torpeden på marknaden. Torpedens trådstyrning ger operatören möjlighet att kontrollera och styra torpeden mot fientliga mål och i närheten av egna styrkor med helt andra frihetsgrader än vad en motsvarande torped utan möjlighet till trådstyrning erbjuder”, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Med den här beställningen blir Finland Saabs andra kund på den nya torpeden. I maj 2016, beställde Försvarets Materielverk, FMV, utveckling och produktion av Nytt Lätt Torpedsystem för leverans till den svenska marinen. Med Finland och Sverige som användare av den nya torpeden kommer träning och logistik länderna emellan effektiviseras.

Saabs nya lätta torpedsystem är ett flexibelt och avancerat ubåtsjaktvapen för utmanande och kustnära vatten. Det gör torpeden till ett idealiskt vapen för kustområden med utmanande och krävande bottentopgrafi och hydroakustiska förhållanden. Operatörens möjlighet till att styra torpeden via trådstyrning tillsammans med den mycket avancerade målsökaren gör torpeden motståndskraftig mot en rad olika motmedel.

Som ett flexibelt system, kan torpeden avfyras från ytfartyg, flygfarkoster och ubåtar med förmåga att kunna verka mot både ubåtar och ytfartyg. Torpeden fungerar lika bra i öppet hav som i kustnära vatten som ofta har en komplicerad skärgårdsmiljö med öar, djuprännor, grundklackar, kallt, varmt och bräckt vatten.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.