Hoppa till innehåll

Saab tecknar kontrakt för att utöka fjärrstyrd flygtrafikledning för svenska marknaden

Saab Digital Air Traffic Solutions har valts ut av LFV att leverera fjärrstyrd digital flygtrafikledning till flygplatserna Malmö, Östersund, Umeå och Kiruna.

Kontraktet innehåller även en central för flygtrafikledning som kan fjärrstyra upp till ett tjugotal digitalt uppkopplade flygplatser för maximal kostnadseffektivitet. Lösningen som levereras av Saab Digital Air Traffic Solutions är den andra generationen av digital flygtrafikledning och innehåller ett helhetskoncept från teknik till operativ drift och utbildning. Bolaget har tidigare levererat digitala lösningar till de svenska flygplatserna Örnsköldsvik, Sundsvall och Linköping och har även tecknat kontrakt med London City Airport och Cranfield University i Storbritannien.

-Intresset för digitala lösningar för flygtrafikledning växer för alla typer av flygplatser efter krav på ökad säkerhet, större flexibilitet och minskade kostnader. Vi är starka på hemmamarknaden och vår tekniska och operativa erfarenhet är en viktig framgångsfaktor globalt, säger Johan Klintberg, chef för Saab Digital Air Traffic Solutions.

LFV bedriver flygtrafikledning vid 20 flygplatser samt tre kontrollcentraler i Sverige. Nu utökas tjänsten och ytterligare en central för att fjärrstyra dessa flygplatser etableras på Arlanda i Stockholm under 2018.

-Vi har tillsammans med Saab under drygt tio års tid utvecklat flygtrafikledning på distans till den produkt och tjänst det är i dag och som driftsattes i Sundsvall i april 2015. Nu tar vi nästa stora steg i och med etablerandet av en central för flygtrafikledning på distans på Arlanda. Vi ser fram emot det kommande samarbetet, säger Ulf Thibblin, teknisk direktör på LFV.

Tidplanen för operativ drift är 2019/2020, implementeringen kommer ske successivt.

För mer information kontakta:
Saabs presscenter,
0734-180 018,
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
www.saab.com/digitalairtrafficsolutions
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.

Saab Digital Air Traffic Solutions är ett samägt bolag mellan Saab och LFV som bildades i juni 2016. Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar, kan Saab Digital Air Traffic Solutions leverera hela processen från planering till implementering och drift av tjänster för fjärrstyrd flygtrafikledning.