Hoppa till innehåll

Saab tecknar avsiktsförklaring med polskt försvarsföretag

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tecknat en avsiktsförklaring med Polens största försvarsföretag, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Avsiktsförklaringen innebär ett närmare samarbete för planering och leverans till polska marina program, såsom ubåtskonstruktion för den polska marinen samt exportkunder.

Tidigare i år signerade Saab och PGZ en övergripande avsiktsförklaring för ett utökat samarbete inom ett flertal gemensamma projekt inom den modernisering av marinen, flygvapnet och land-området som Polen nu genomför. PGZ är en ledande tillverkare av försvarsprodukter för den polska försvarsmakten och kommer att ha en stor roll i landets försvarsprojekt.

saab-signing-pgz-october-2016– Jag är övertygad om att samarbetet mellan Polska Grupa Zbrojeniowa och Saab kommer att gynna både oss och den polska marinen. Att säkerställa polsk säkerhet, även till havs, är en av de viktigaste uppgifterna för PGZ som en följd av den tekniska moderniseringsplanen. Undertecknandet av detta avtal öppnar dörren för den polska försvars- och varvsindustrin till ett brett utbud av tekniskt samarbete, medan det för den polska marinen, är en möjlighet att skaffa de mest moderna fartygen, säger Arkadiusz Siwko, VD för Polska Grupa Zbrojeniow

– Polen är en mycket viktig marknad för Saab och därför utvecklar vi nu ett starkare partnerskap. Vi delar samma säkerhetsutmaningar i Östersjön och tillsammans kan vi förstärka samarbeten i pågående försvarsprojekt samt erbjuda ett oöverträffat industriellt erbjudande till den polska slutkunden, förklarar Gunnar Wieslander, chef för Saab Kockums.

Den polska militären utvecklar för närvarande sin försvarsförmåga genom femton prioriterade moderniseringsprogram som inkluderar inköp av moderna ubåtar och ytfartyg för att öka potentialen i den polska marinen.

Saab bygger för närvarande A26 ubåtar till den svenska marinen samt arbetar med halvtidsmodernisering av befintliga ubåtar. Produktportföljen innehåller dessutom yt- och undervattensfartyg samt en mängd produkter och lösningar som motsvarar marina behov.

Saab har levererat Sea Giraffe radarer och RBS15 Mk 3 missiler till fartygen FAC Orkan, Double Eagle till minjagarna Kormoran II samt lösningar till Polens specialstyrkor. Saab har en bred produktportfölj som passar flertalet av de polska försvarsupphandlingarna. Avsiktsförklaringen visar Saabs engagemang i att fortsätta partnerskapet med lokal industri.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
www.saabgroup.com
www.saabgroup.com/YouTube
Följ oss på Twitter: @saab
Polska Grupa Zbrojeniowa
Hanna Węglewska
Rzecznik Prasowy
+48 22 718 43 08
+48 734 178 894
e-mail: hanna.weglewska@pgzsa.pl

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.

Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) är en ledare för den polska industrin och en av de största försvarsföretagen i Europa. Det består av mer än 60 företag (sektorer: försvar, naval, ny teknik) med en årlig omsättning på 5 miljarder Zloty. Genom att utnyttja potentialen för tekniköverföring till Polen, nära samarbete med det polska forskarsamhället och en betoning på FoU, erbjuder PGZ innovativa produkter som ökar säkerheten. PGZ erbjuder, bland annat ett korträckviddigt luftvärnssystem utrustat med Poprad missiler och SOLA radar; GROM mobila luftvärnssystem; E-310 UAS systemet; Rosomak wheeled APC; KRAB haubits system samt individuella soldat system med Beryl gevär. PGZ har även erfarenhet av design, produktion och installation av fartyg. Dessutom moderniserar och servar PGZ fordon, flygplan, helikoptrar och fartyg (inklusive utrustning från forna Sovjet). Under de närmaste åren kommer PGZ utveckla sin rymd-, satellit- och cyberteknik.