Hoppa till innehåll

Saab sjöradar Sea Giraffe Multi Mode Radar vald till fem av US Navy’s fartygsklasser, #Saabgroup

Saab har fått en beställning av U.S. Navy gällande det marina radarsystemet Sea Giraffe AMB Multi Mode Radar (MMR) till den amerikanska marinens fartyg USNS Hershel ”Woody” Williams (ESB 4) som ingår i fartygsklassen Expeditionary Sea Base (ESB). I beställningen ingår även ett lednings-och displaysystem baserat på Saabs 9LV-lösning och förmåga för identifiering av vän eller fiende (IFF, Identification Friend or Foe).

Fartyget kommer att användas av den amerikanska marinens Military Sealift Command, som bland annat sköter marinens militära träng- och transportfartyg. Saab fick den första beställningen på MMR till Offshore Patrol Cutter från USA i oktober 2017.

MMR-systemet är en 3D-elektronisk fasstyrd radar med funktioner som hög uteffekt, anpassade vågformer och modern signalbehandling, vilket säkerställer hög prestanda i olika typer av marina miljöer.

“Sea Giraffe MMR kommer att stärka USAs Military Sealift Commands förmåga genom att ge en komplett lägesbild under en mängd uppdrag. USA har nu valt våra sjöradarsystem till fem av sina fartygsklasser och den här beställningen är ett kvitto på att U.S. Navy har fortsatt förtroende för Saab som partner och radarleverantör. Vi är glada att våra radarsystem stärker den amerikanska marinens förmåga vid olika typer av uppdrag”, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Arbetet kommer att utföras på Saab i Göteborg och Syracuse, NY i USA, med leverans 2018-2020.

Saab är en världsledande leverantör inom radar och sensorteknik. Utöver leveranserna av Sea Giraffe AMB MMR till amerikanska kustbevakningens Offshore Patrol Cutter och Expeditionary Sea Base, finns Saabs radar AN/SPS-77 idag ombord på U.S. Navys Littoral Combat Ship som ingår i Independence-klassen. Dessutom utvecklar Saab nu AN/SPN-50, en variant av AN/SPS-77som är avsedd för flygtrafikledning till sjöss.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter

+46 (0)734 180 018

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter i hela världen. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.