Hoppa till innehåll

Saab presenterar ”Gripen for Canada Team”, #Saabgroup

First serial produced Swedish Gripen E.

Saab kommer att lämna in ett anbud i Kanadas stridsflygplansupphandling, ”Future Fighter Capability Project” (FFCP) och presenterar idag ”Gripen for Canada Team”, där de kanadensiska flygföretagen IMP Aerospace & Defence, CAE, Peraton Canada och GE Aviation ingår.

Saab, med stöd av den svenska regeringen, erbjuder Gripen E för Kanadas framtida behov av 88 nya stridsflygplan som ska ersätta det kanadensiska flygvapnets befintliga flotta av CF-18 Hornet. Kanadas anbudsförfrågan ”Request for Proposal” (RFP) har som krav att företagen kan uppvisa högkvalitativa industriella och tekniska förmågor, vilket Saab gör med stridsflygplanet Gripen, som Brasilien har valt och som Saab nu också erbjuder till Finland.

Saabs erbjudande kommer att innebära att högkvalificerade jobb skapas i Kanada men också tekniköverföring som kommer att främja den kanadensiska industrin.

– Saab och den svenska regeringen har uppmuntrats av Kanada att delta i stridsflygplansupphandlingen. Vi är idag stolta över att kunna presentera vårt ”Gripen for Canada Team”. Vi har samlat en grupp innovativa och ledande företag inom Kanadas flygindustri från flera regioner så att vi kan erbjuda den bästa lösningen för Kanadas framtida stridsflygsbehov. Saab har åtagit sig att säkra långsiktiga relationer i Kanada, vilket kommer att skapa ett stort antal högkvalificerade arbetstillfällen för kanadensare, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

IMP Aerospace & Defence kommer att bidra med produktion i landet samt underhåll under Gripenflottans hela livslängd. CAE kommer att tillhandahålla lösningar för utbildnings- och uppdragssystem, medan Peraton Canada kommer att erbjuda underhåll av flygelektronik och testutrustning, reparation och översyn, samt materialhantering. GE Aviation kommer att tillhandahålla och underhålla stridsflygplanets motorer i Kanada.

Gripen for Canada Team står för en ”Made in Canada”-lösning och vi ser fram emot att kunna visa att att Gripen är det bästa valet för Kanadas flygvapen och skattebetalare, vad gäller livscykelkostnader och underhåll. Saabs stridsflygplan Gripen uppfyller Kanadas alla krav och erbjuder prestanda, avancerade tekniska funktioner, framtidssäkrade uppgraderingsmöjligheter, samt NATO-kompatibilitet.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

+46 (0)734 180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.