Hoppa till innehåll

Saab presenterar första Gripen E för Brasilien, #Saabgroup

Saab har tagit ytterligare ett viktigt steg i leveranserna av Gripen E till den brasilianska kunden. Vid en ceremoni i Linköping den 10 september levererades den första brasilianska Gripen E för att markera starten på flygtestprogrammet.

Inledningsvis kommer flygtesterna att utföras i Sverige och i slutet av 2020 kommer flygplanet att flyttas till Brasilien för att fortsätta flygtesterna där. Leveranserna till det brasilianska flygvapnet kommer att inledas under 2021.

Gripen E Brazil, The commander of the Brazilian Air force Lieutenant Brigardier Antonio Carlos Moretti Bermudez & Jonas Hjelm, Head of Saab business area Aeronautics
Foto: Lasse Hejdenberg

 

Den 10 september hölls en ceremoni i Linköping för att uppmärksamma denna viktiga milstolpe. Vid ceremonin deltog Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister; generallöjtnant Antonio Carlos Moretti Bermudez, brasiliansk flygvapenchef; Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, Brasiliens ambassadör i Sverige; generallöjtnant Carlos Augusto Amaral Oliveira, stabschef för det brasilianska flygvapnet; Peter Hultqvist, försvarsminister samt generalmajor Mats Helgesson, flygvapenchef. Representanter från Saab var Håkan Buskhe, VD och koncernchef, samt Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

.
Major General Mats Helgesson, Commander of the Swedish Air Forc;, Lieutenant Brigadier Antonio Carlos Moretti Bermudez, Commander of the Brazilian Air Force; Minister Fernando Azevedo e Silva, Brazil, Håkan Buskhe & Jonas Hjelm
Foto: Lasse Hejdenberg

– Jag är stolt över att vi tillsammans med den brasilianska industrin kan medverka till att bygga ett långsiktigt strategiskt partnerskap med Brasilien och det brasilianska flygvapnet.

Med Gripen kommer Brasilien att ha ett av de mest avancerade stridsflygplanen i världen och tekniköverföringsprogrammet kommer att göra det möjligt för Brasilien att utveckla, producera och underhålla överljudsflygplan, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab.

– Gripen ökar det brasilianska flygvapnets operationella förmåga stärker ett partnerskap som garanterar tekniköverföring till Brasilien, främjar forskning och industriell utveckling i båda länderna, säger Fernando Azevedo e Silva, Brasiliens försvarsminister.

– F-39 Gripen innebär ett betydande teknologiskt kliv för stridsflyget i brasilianska flygvapnet. Det är också ett mycket bra exempel på gemensam utveckling baserat på överföringen av teknologi och främjandet av försvarsindustrin. Det brasilianska flygvapnet har nu en ny plattform för olika typer av uppdrag för att klara av att kontrollera, försvara och integrera det nationella territoriet. Gripenprogrammet har från första början gynnat det brasilianska samhället. Jag är väldigt glad att vara en del av det här historiska ögonblicket för brasilianskt stridsflyg, säger general Antonio Carlos Moretti Bermudez, chef för det brasilianska flygvapnet.

Partnerskapet med Brasilien startade 2014 med att ett kontrakt (ordervärde 39,3 miljarder kronor) gällande utveckling och produktion av 36 Gripen E/F för det brasilianska flygvapnet, inklusive relaterade system, support och utrustning. Saab driver på utvecklingen av den lokala flygindustrin via sina brasilianska partner i Gripen-programmet där ett omfattande tekniköverföringsprogram ingår, vilket ska levereras över cirka tio år.

Brasilianska tekniker och ingenjörer medverkar vid utvecklingen och produktionen av den brasilianska Gripen E/F. Denna integration är en del av tekniköverföringen och syftar till att ge den praktiska kunskap som är nödvändig för utförandet samma aktiviteter i Brasilien. Under 2021 kommer montering av 15 kompletta flygplan att inledas i Brasilien. Utvecklingen av den tvåsitsiga Gripen F fortskrider med omfattande aktiviteter vid Gripen Design and Development Network (GDDN) i Gavião Peixoto, Brasilien. Leveranserna av Gripen F förväntas inledas under 2023.

Gripen E bygger vidare på de framgångsrika tidigare versionerna. Gripen är ett modernt stridsflygplan med en balanserad design och utrustad med allt man kan begära av ett multirollflygplan.

Gripen är för närvarande i tjänst i fem länder: Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand, och snart även Brasilien. Den brittiska testpilotskolan ETPS använder Gripen som plattform för utbildning av testpiloter.

F-39 är det brasilianska flygvapnets beteckning på Gripen.

Klicka här för att se en video från överlämningsceremonin.

Premiärflygning för den första brasilianska Gripen E, klicka här.

För mer information kontakta:

Saabs presscenter,

0734-180 018,

presscentre@saabgroup.com

www.saabgroup.com

www.saabgroup.com/YouTube

Följ oss på Twitter: @saab

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter. Genom innovativt, samarbetsinriktat och praktiskt tänkande utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ny teknik för att möta kundernas förändrade behov.